Άγιος Ταρσίζιος

Μάρτυρας του χριστιανισμού, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία (Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική) στις 15 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ταρσίζιος.

Ο Ταρσίζιος έζησε τον 3ο αιώνα στη Ρώμη. Ήταν μαθητής του επισκόπου Ρώμης Στεφάνου και από μικρή ηλικία βοηθούσε του ιερείς στα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα. Κάποια ημέρα, κατά τη διάρκεια ενός διωγμού, ο Ταρσίζιος μετέφερε τον άρτο και τον οίνο της Θείας Κοινωνίας στους συλληφθέντες μελλοθάνατους χριστιανούς. Στο δρόμο κυκλώθηκε από ειδωλολάτρες, οι οποίοι του ζήτησαν επίμονα να τους παραδώσει αυτά που κρατούσε. Ο Ταρσίζιος αρνήθηκε σθεναρά, και τότε αυτοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Όταν έσκυψαν για να πάρουν αυτά που κρατούσε ο Ταρσίζιος, διαπίστωσαν ότι είχαν εξαφανιστεί και στα χέρια του νεαρού βρισκόταν μόνο το πανί που τα κάλυπτε. Οι χριστιανοί παρέλαβαν σώμα του και το μετέφεραν στις κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου. Σήμερα το λείψανό του βρίσκεται στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του Αγίου Σιλβέστρου στη Ρώμη.

Απολυτίκιο

Θείω έρωτι εμπεπλησμένος, δώρα τίμια εν κόλποις φέρων, το θανείν υπέρ τούτων αιρούμενος, και ανόμοις μη προδώσας τον Κύριον, ανεδείχθης μαρτύρων το καύχημα, ω Ταρσίζιε, της Ρώμης το βλάστημα, και νέων παίδων χριστιανών αγαλλίαμα, ικέτευε Χριστόν τον Θεόν, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ