Κρις Λάζαρι

Κρις Λάζαρι (1946 – 2015)
Κρις Λάζαρι (1946 – 2015)

Βρετανός δισεκατομμυριούχος, ελληνοκυπριακής καταγωγής. Δραστηριοποιήθηκε στο Λονδίνο, όπου δημιούργησε εκ του μηδενός την αμύθητη περιουσία του στον τομέα της αγοράς ακινήτων (real estate).

Ο Κρις Λάζαρι (Chris Lazari) - Χρίστος Λαζαρή το ελληνικό του όνομα - γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Δορά της επαρχίας Λεμεσού. Σε ηλικία 16 ετών, μαθητής του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού και συμμαθητής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, επιβιβάστηκε σ’ ένα πλοίο, έχοντας στις τσέπες του λιγότερο από 20 λίρες, όταν έμαθε ότι οι άνθρωποι που τον μεγάλωσαν δεν ήταν οι βιολογικοί γονείς του.

Με τα χρήματα που εξοικονόμησε, πλένοντας πιάτα και δουλεύοντας ως γκαρσόνι στο Λονδίνο, σπούδασε σχεδιαστής μόδας και κατάφερε να δημιουργήσει μία επιτυχημένη βιοτεχνία ειδών γυναικείου ρουχισμού με εξαγωγικό προσανατολισμό. Το 1978, χρησιμοποιώντας τα κέρδη της επιχείρησής του, εισήλθε δυναμικά στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου.

Μέχρι το 2002, ο Λαζαρή ήταν ο ιδιοκτήτης σημαντικής ακίνητης περιουσίας στις πολυσύχναστες οδούς του Λονδίνου, Μέιφεαρ, Μπέικερ Στριτ και Τότεναμ Κορτ Ρόουντ. Το 2014 αγόρασε για 135 εκατομμύρια λίρες το κτιριακό συγκρότημα «Μπράουνσγουικ Σέντερ», το οποίο αποτελείται από 45 καταστήματα λιανικής πώλησης, ένα χώρο κινηματογράφου και 408 διαμερίσματα.

Συνολικά η εταιρεία του (Lazari Investments) έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητα 230.000 τετραγωνικών μέτρων, κυρίως χώρους γραφείων. Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, η αξία της περιουσίας του ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύριο λίρες (Μάιος 2014).

Το μυστικό της επιτυχίας του ήταν η σκληρή δουλειά και η προσωπική εμπλοκή στην καθημερινή δραστηριότητα των εταιρειών του. «Λειτουργούμε με βάση την απλότητα, με όχι πάρα πολλούς διευθυντές και ανώτερα διευθυντικά στελέχη που έχουν γεύματα και παίζουν γκολφ. Η εκπαίδευση του “νέου αίματος”, σε συνδυασμό με την εμπειρία μου, δίνει στην εταιρεία περιθώριο ανάπτυξης» είχε πει σε μια συνέντευξή του. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των επενδύσεων του Λαζαρή προερχόταν από τις τράπεζες. Ο χρυσός κανόνας που ακολουθούσε είναι να μην δανείζεται ποτέ πάνω από το 65% και να παρακολουθεί στενά την αξία του συναλλάγματος.

Ο Κρις Λάζαρι πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Λονδίνο στις 27 Ιουλίου 2015, σε ηλικία 69 ετών. Από τον γάμο με του με τη Μαρίτσα Λάζαρι απέκτησε τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι), που δραστηριοποιούνται στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ