Φράνκο Κορλιανό

Φράνκο Κορλιανό (1948 – 2015)
Φράνκο Κορλιανό (1948 – 2015)

Ιταλός ποιητής, ζωγράφος και μουσικός, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη του γκρεκάνικου πολιτισμού (του πολιτισμού των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας). Είναι ο  δημιουργός του θρυλικού τραγουδιού διαμαρτυρίας «Άντρα μου πάει».

Ο Φράνκο Κορλιανό (Franco Corlianò) γεννήθηκε το 1948 στην κωμόπολη Καλημέρα (Calimera) της επαρχίας Λέτσε της Νοτίου Ιταλίας. Ως υπάλληλος στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λέτσε, έζησε από κοντά το δράμα των γυναικών που έβλεπαν τους άνδρες τους να φεύγουν με τα τρένα στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Κι αυτές τις σπαρακτικές εικόνες αποχωρισμού περιγράφει στο τραγούδι του «Άντρα μου πάει», το οποίο πρωτοτραγούδησε η Φραντσέσκα Λίτσι στο εθνολογικό ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μαυρίκιου «Πολεμόντα» (1975), που αναφέρεται στις  ελληνόφωνες μειονότητες που ζουν στις περιοχές της Κάτω Ιταλίας.

Το τραγούδι του Κορλιανό έγινε γνωστό στη χώρα μας από τη Μαρία Φαραντούρη, η οποία το συμπεριέλαβε στο δίσκο της «Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο» (1977) κι έκτοτε το τραγουδά πάντα στις συναυλίες της. Η Φαραντούρη γνώρισε τον δημιουργό του από τον Δημήτρη Μαυρίκιο. «Ήρθε στην Ελλάδα, μου έδωσε το τραγούδι του. Ένα αριστούργημα. Σπουδαίο πολιτικό τραγούδι» θυμάται η μεγάλη μας ερμηνεύτρια και προσθέτει ότι ο Κορλιανό ήταν ένας ευαίσθητος και γλυκύτατος άνθρωπος. «Και πόσο Έλληνας! Πάντα μου μιλούσε στα ελληνικά. Μ’ αυτή τη χαρακτηριστική προφορά των Ιταλών, όμως ελληνικά».

Ο ίδιος δήλωνε 100% Ιταλός, περήφανος όμως για την γκρεκάνικη ταυτότητά του. Είχε, μάλιστα, κυκλοφορήσει και το δικό του «Γκρίκο - ιταλικό» λεξικό.

Ο Φράνκο Κορλιανό πέθανε στις 26 Ιουνίου 2015, σε ηλικία 67 ετών.

Σχετικά

Το τραγούδι του Κορλιανό «Άντρα μου πάει», εκτός της Μαρίας Φαραντούρη, τραγούδησαν και άλλοι σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως η Χάρις Αλεξίου, η Μαρινέλα και τελευταία το συγκρότημα Encardia. Μάλιστα, στο ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου «Encardia η πέτρα που χορεύει» (2012) εμφανίζεται και ο Φράνκο Κορλιανό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ