Άγιος Δούκας ο Ράπτης

 Άγιος Δούκας ο Ράπτης (? – 1564)
Άγιος Δούκας ο Ράπτης (? – 1564)

Νεομάρτυρας, που θανατώθηκε από τους Τούρκους. Η μνήμη του τιμάται στις 24 Απριλίου, ημέρα του φρικτού μαρτυρίου του το 1564. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Δούκας και Δούκισσα.

Ο Δούκας καταγόταν από τη Μυτιλήνη κι εργαζόταν ως ράπτης σε ραφείο της Κωνσταντινούπολης. Όταν κάποτε πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σπίτι ενός τούρκου μεγιστάνα, δέχθηκε ερωτική πρόταση από τη γυναίκα του, αλλά μπόρεσε να αποκρούσει τον πειρασμό κι έριξε μαύρη πέτρα πίσω του.

Τότε, η ζωηρή Τουρκάλα, θιγμένη από την άρνηση του Δούκα, τον συκοφάντησε  στον Βεζίρη, ισχυριζόμενη ότι προσπάθησε να τη βιάσει στο σπίτι της. Ο έπαρχος αμέσως συνέλαβε το Δούκα και τον οδήγησε μπροστά στο Βεζίρη, ο οποίος με κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησε να τον πείσει να αρνηθεί το Χριστό και να γλιτώσει τη ζωή του, όπως ήταν το θέλημα της γυναίκας του πάμπλουτου Τούρκου.

Ο Δούκας πεισματικά αρνήθηκε και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τελικά, τον έγδαραν ζωντανό κι έριξαν το δέρμα του στη θάλασσα στις 24 Απριλίου 1564 στην Κωνσταντινούπολη. 

Απολυτίκιο

Ως των Ορθοδόξων ο εμψυχωτής, 
νεομαρτύρων ο εμπνευστής,
των Λεσβίων ο βλαστός,
Εκκλησίας υπέρμαχος, 
αθλητά Δούκα, μεγαλοφώνως τιμώμεν σε,
πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ 
σωθήναι τας ψυχάς ημών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ