Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος

Νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Είναι πολιούχος της Ρόδου και της Ύδρας.

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Ύδρα περί το 1770 και ήταν γιος του Μιχάλη και της Μαρίνας Δημαρά. Σε ηλικία 17 ετών, αναζήτησε εργασία στην Ρόδο και την βρήκε στην οικία του Οθωμανού ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Ο Χασάν εκτίμησε τις ικανότητές του και με ιδιαίτερες τιμές και περιποιήσεις κατόρθωσε να τον προσηλυτίσει στον μουσουλμανισμό. Ο προσήλυτος Χασάν, όπως ονομάστηκε παρέμεινε στην δούλεψη του αφέντη του, αλλά με την πάροδο του χρόνου άρχισε να αισθάνεται τύψεις για την αλλαξοπιστία του.

Έτσι πήρε την μεγάλη απόφαση να ξαναγίνει χριστιανός. Εγκατέλειψε τις ανέσεις του αφέντη του και αφού περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη κατέφυγε τελικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξαναβαπτίστηκε χριστιανός από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε. Στην συνέχεια με προτροπή του πατριάρχη πήγε στο Άγιο Όρος και έζησε για λίγα χρόνια στην Μονή Ιβήρων με προσευχή και νηστεία, υπηρετώντας με ζήλο και προθυμία τους μοναχούς.

Αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο Άγιο Όρος επέστρεψε στην Ρόδο. Μια μέρα παρουσιάσθηκε ενώπιον του Οθωμανού ηγεμόνα και ομολόγησε την πίστη του τον Χριστό. Ο Χασάν εξοργίσθηκε και διέταξε την φυλάκισή του. Εκεί υπέστη πλείστα όσα βασανιστήρια για να επανέλθει στον θρησκεία του Μωάμεθ. Τον υπέβαλαν σε χίλιους ραβδισμούς και του έβγαλαν τα νύχια. Παρά τις υποσχέσεις και τις κολακείες ο Κωνσταντίνος δεν ενέδωσε για μια ακόμη φορά και διακήρυττε συνεχώς την πίστη του στον Χριστό. Τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν με αυξανόμενη ένταση με τα μαρτύριο της πείνας και της δίψας. Αφού ο Χασάν δεν μπόρεσε να επιτύχει τον σκοπό του διέταξε τον απαγχονισμό του Κωνσταντίνου στις 14 Νοεμβρίου 1800.

Οι χριστιανοί της νήσου έλαβαν την άδεια να κηδεύσουν το λείψανό του στον ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Νεοχώρι. Τρία χρόνια αργότερα,με την παρέμβαση ενός Υδραίου που κατείχε υψηλή θέση δίπλα στον σουλτάνο το λείψανο του μεταφέρθηκε στην Ύδρα, συνοδεία της μητέρας του.

Η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου έφτασε γρήγορα και στο Άγιο Όρος, όπου ο όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης έγραψε τον βίο και ασματική ακολουθία του μάρτυρα, που εκδόθηκε στη Βενετία το 1814. Τόσο στην Ύδρα όσο και την Ρόδο υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο.

Απολυτίκιο

Τον λαμπρόν γόνον Ύδρας και της Ρόδου το καύχημα, και Νεομαρτύρων το κλέος, Κωνσταντίνoν τιμήσωμεν, εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, την μνήμην εκτελούντες την αυτού, ίνα λάβωμεν πλουσίαν την αμοιβήν, παρά Θεού κραυγάζοντες· δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε ενισχύσαντι, και εν υστέροις καιροίς σε στεφανώσαντι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ