Μικέλε Φερέρο
1925 – 2015

Ιταλός επιχειρηματίας, δημιουργός της βιομηχανίας γλυκισμάτων Ferrero (Nutella, Kinder, Ferrero Rocher, Mon Cheri,Tic Tac). Ήταν ο πλουσιότερος  άνθρωπος της Ιταλίας και από τους πλουσιότερος παγκοσμίως, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 22,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μικέλε Φερέρο (Michele Ferrero) γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1925 στο Ντολιάνι του Πεδεμοντίου και ήταν γιος του ζαχαροπλάστη και αρτοποιού Πιέτρο Φερέρο (1898-1949). Το 1949 κληρονόμησε από τον πατέρα του τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση και τη συνταγή μίας «σούπερ κρέμας» με βάση το φουντούκι και το κακάο, στην οποία έδωσε το 1964 το όνομα «Nutella» και πάνω στην οποία έχτισε την επιχειρηματική του αυτοκρατορία.

Στη δεκαετία του ‘60 λάνσαρε ακόμη τρία επιτυχημένα προϊόντα: τα σοκολατάκια Mon Chéri με βάση το λικέρ, τις σοκολάτες  Kinder (και αργότερα τα σοκολατένια αυγά Kinder με το συναρμολογούμενο παιγνιδάκι, που έγιναν μόδα) και τις καραμέλες μέντας Tic Tac. Τη δεκαετία του ‘80 έριξε στην αγορά τα σοκολατάκια Ferrero Rocher («Μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη» που έλεγε και η ατάκα της ελληνικής διαφήμισης), ένα ακόμα επιτυχημένο προϊόν της εταιρείας του.

Από το 1997 το τιμόνι της εταιρείας είχαν αναλάβει οι δυο γιοι του, Πιέτρο και Τζιοβάνι, μέχρι που Πιέτρο, ο μεγαλύτερος, πέθανε στα 47, καθώς έκανε ποδήλατο στη Νότια Αφρική τον Απρίλιο του 2011. Ο όμιλος Ferrero απασχολεί περίπου 25.000 υπαλλήλους σ’ ολόκληρο τον κόσμο κι έχει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (Αύγουστος 2014). Σύμφωνα με το εξειδικευμένο περιοδικό «Candy Industry» είναι η 5η μεγαλύτερη σε έσοδα εταιρεία ζαχαροπλαστικής στον κόσμο, μετά τις Mars, Mondelēz, Nestle και Meiji.

Ο Μικέλε Φερέρο πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 2015 στο Μόντε Κάρλο, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.