Σαΐντ Ακλ

Σαΐντ Ακλ (1912 – 2014)
Σαΐντ Ακλ (1912 – 2014)

Λιβανέζος ποιητής, γλωσσικός μεταρρυθμιστής και ένθερμος υποστηρικτής της λιβανέζικης ιδιαιτερότητας.

Ο Σαΐντ Ακλ (Said Akl) γεννήθηκε 4 Ιουλίου 1912 στη χριστιανική πόλη Ζαχλέ του Ανατολικού Λιβάνου. Στα 15 του εγκατέλειψε το σχολείο, μετά το θάνατο του πατέρα του, και αργότερα σπούδασε λογοτεχνία, θεολογία και ιστορία. Δίδαξε στην πρωτοβάθμια και ανώτερη εκπαίδευση, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος.

Υπήρξε θερμός υποστηρικτής της λιβανέζικης ιδιαιτερότητας και επέμενε στη φοινικική κληρονομιά της χώρας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την ένταξή της στον αραβικό κόσμο. Επινόησε, μάλιστα, ένα λιβανέζικο αλφάβητο στα λατινικά, με 37 λατινικούς χαρακτήρες, πιστεύοντας πως η γλώσσα της χώρας του πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την αραβική.

Ωστόσο, διατήρησε με τα αραβικά μία σχεδόν σχιζοφρενική σχέση, γράφοντας στη γλώσσα αυτή πολλά ποιήματα και διάσημα τραγούδια, που έγιναν σύμβολα του αραβικού εθνικισμού. Από τα γνωστότερα τραγούδια του είναι το «Ζαχράτ αλ-Μανταέν» («Το λουλούδι των πόλεων»), που ερμήνευσε η λιβανέζα ντίβα Φαϊρούζ και είναι αφιερωμένο στην Ιερουσαλήμ μετά την ισραηλινή κατοχή.

Ο Σαΐντ Ακλ πέθανε στις 27 Νοεμβρίου 2014 στη Βηρυτό, σε ηλικία 102 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ