Χάρι Γιάνος

Όπερα και ορχηστρική σουίτα του Ούγγρου συνθέτη Ζόλταν Κοντάγι.

O Ζόλταν Κοντάγι (1882-1967), υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα των Ουγγρικών γραμμάτων και τεχνών. Διακρίθηκε ως συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός, εθνομουσικολόγος, φιλόσοφος και γλωσσολόγος. Στο μουσικό του έργο ξεχωριστή θέση κατέχει η λαϊκή όπερα Χάρι Γιάνος, σε λιμπρέτο των Μπέλα Παουλίνι και Ζολτ Χαρσάνι, η οποία βασίζεται στο επικό ποίημα του Γιάνος Γκαράι Ο Βετεράνος.

Ο ήρωας της όπερας είναι ο Χάρι Γιάνος, ένας απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος συχνάζει στο πανδοχείο του χωριού του και διασκεδάζει τους θαμώνες με τα κατορθώματά του στα πεδία των μαχών και τους έρωτές του με τις κυρίες της καλής κοινωνίας της Βιέννης, αποκυήματα και τα δύο της αχαλίνωτης φαντασίας του. Η πρεμιέρα της όπερας δόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1926 στη Βουδαπέστη.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Κοντάγι απομόνωσε τα πιο ενδιαφέροντα ορχηστρικά μέρη της όπερας και τα παρουσίασε ως Σουίτα Χάρι Γιάνος, στις 15 Δεκεμβρίου του 1927 στη Νέα Υόρκη, την παραμονή των 45ων γενεθλίων. Το έργο, που διαρκεί γύρω στα 25 λεπτά, αποτελείται από έξη μέρη:

  • Πρελούδιο. Το παραμύθι αρχίζει.
  • Το Βιεννέζικο Μουσικό Ρολόι.
  • Τραγούδι
  • Η Μάχη και η Ήττα του Ναπολέοντα.
  • Ιντερμέδιο
  • Η Είσοδος του Αυτοκράτορα και της Αυλής του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ