Αλιείς Μαργαριταριών

Τρίπρακτη όπερα του Γάλλου συνθέτη Ζορζ Μπιζέ (1838-1875). Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου στα γαλλικά είναι Les pêcheurs de perles.

Τον Ζορζ Μπιζέ τον γνωρίζουμε από την περίφημη όπερά του Κάρμεν, τη μεγάλη επιτυχία της οποίας δεν πρόλαβε να χαρεί, καθώς έφυγε από τη ζωή λίγο μετά την πρεμιέρα της το 1875, σε νεαρή ηλικία. Δώδεκα χρόνια νωρίτερα, μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 1863, συνέθεσε την πρώτη άξια λόγου όπερά του, τους Αλιείς Μαργαριταριών, σε λιμπρέτο των Μισέλ Καρέ και Εζέν Κορμόν.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο Παρίσι στις 30 Σεπτεμβρίου του ιδίου χρόνου. Το κοινό χειροκρότησε, οι κριτικοί αποδοκίμασαν, και ο ίδιος ο Μπιζέ τη χαρακτήρισε «λαμπρή αποτυχία». Πάντως, το έργο βρήκε τον δρόμο του, μετά τη μεγάλη επιτυχία της Κάρμεν και σήμερα αποτελεί μέρος του λυρικού ρεπερτορίου.

Οι Αλιείς Μαργαριταριών έχουν εξωτικό περιεχόμενο, καθώς η όπερα εκτυλίσσεται στην αρχαία Κεϋλάνη. Η μουσική της, χωρίς τοπικό χρώμα, διακρίνεται για τις υπέροχες μελωδικές της άριες, τα ντουέτα και τα χορωδιακά, που μας παραπέμπουν σ' ένα ονειρικό κόσμο, όπου το νήμα της ιστορίας κινεί μια άσπιλη και αμόλυντη ιέρεια, που δονείται από τα ανθρώπινα πάθη.

Ένα από τα δυνατά σημεία του έργου είναι το ντουέτο του τενόρου και του βαρύτονου Au fond du temple saint (Στο βάθος του Ιερού), ένα από τα κορυφαία ντουέτα στην ιστορία της όπερας. Ο αρχηγός των ψαράδων Ζούργκα και ο ψαράς Ναντίρ θυμούνται τον έρωτά τους για την ιέρεια Λεϊλά και ορκίζονται ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αιώνια φιλία τους.

Στη χώρα μας, οι Αλιείς Μαργαριταριών ανέβηκαν για πρώτη φορά την Πρωταπριλιά του 1973 από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ρόλοι

  • Ζούργκα (ψαράς, βαρύτονος)
  • Ναδίρ (ψαράς, τενόρος)​
  • Λεϊλά (ιέρεια του Βράχμα, σοπράνο)​
  • Νουραμπάντ (αρχιερέας του Βράχμα, μπάσος)
  • Χορωδία (ψαράδες, παρθένες, ιερείς και ιέρειες του Βράχμα)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ