«Από το Χρηματιστήριο»

Γιόχαν Στράους υιός
Γιόχαν Στράους υιός

Μουσική σύνθεση του Γιόχαν Στράους υιού, που φέρει τον αριθμό 337 στην εργογραφία του αυστριακού συνθέτη. Ο τίτλος της στα Γερμανικά είναι «Von der Börse».

Στις 10 Οκτωβρίου 1869 ο Γιόχαν Στράους υιός παρουσίασε στο Παβλόφσκ της Ρωσίας, όπου περιόδευε, ένα νέο έργο του, τη γαλλική πόλκα «Vergiß mich nicht» («Δεν θα σε ξεχάσω»). Κατά την επιστροφή του στη Βιέννη, αποφάσισε ότι ο τίτλος δεν τον εξέφραζε και μετονόμασε το έργο σε ««Von der Börse» («Από το Χρηματιστήριο»), ορμώμενος από τον χρηματιστηριακό πυρετό που είχε καταλάβει τους Βιεννέζους εκείνη την περίοδο. Η πρεμιέρα της πόλκας με τον νέο τίτλο δόθηκε στον ετήσιο χορό των δημοσιογράφων της Βιέννης στις 25 Ιανουαρίου 1870.

Τρία χρόνια αργότερα, το Χρηματιστήριο της Βιέννης κατέρρευσε, λόγω της χρεωκοπίας μιας τράπεζας στις ΗΠΑ («Πανικός του 1873»). Πολλοί Βιεννέζοι έχασαν τις οικονομίες τους, όχι όμως και ο Γιόχαν Στράους, που δεν παρασύρθηκε από τη χρηματιστηριακή μόδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Τρεις Ιεράρχες

3 Οι Τρεις Ιεράρχες

Κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τονΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ