Ήτα Βήτα

Χάρτινος ήρωας της Ντίσνεϊ, φίλος του Μίκι και του Γκούφι. Είναι ένα πανέξυπνο ανθρωποειδές, που έρχεται κατευθείαν από το μέλλον και συγκεκριμένα από το 2447. Το πρωτότυπο όνομα του είναι Eega Beeva (φωνητική απόδοση του ιδιωματισμού eager beaver = εργαζόμενος με υπερβάλλοντα ζήλο), ενώ το ελληνικό του όνομα Ήτα Βήτα είναι αντιδάνειο από το αντίστοιχο ιταλικό Eta Beta.

Ο Ήτα Βήτα γεννήθηκε από το πενάκι του Αμερικανού σκιτσογράφου Φλόιντ Γκότφρεντσον (1905-1986) κι έκανε την εμφάνισή του στο κόμικς του Μίκι The Man of Tomorrow (Ο αυριανός άνθρωπος), που δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1947. Στην πρώτη αυτή ιστορία του νέου μέλους της Ντίσνεϋ, ο Μίκι και ο Γκούφι πέφτουν σε μια καταιγίδα και αναζητούν καταφύγιο σε μία σπηλιά. Εκεί συναντούν ένα παράξενο ον, που τους υποδέχεται με την κραυγή «Eega». Όταν κοπάζει η καταιγίδα, ο Μίκι προσκαλεί το ασυνήθιστο πλάσμα στο σπίτι του κι εκεί του δίνει το όνομα Eega Beeva, για να αποφύγει τον γλωσσοδέτη του πραγματικού ονόματος Pittisborum Psercy Pystachi Pseter Psersimmon Plummer-Push. Ενώ ο Μίκι δείχνει τη συμπάθειά του για τον Ήτα Βήτα, ο Γκούφι τον αγνοεί επιδεικτικά. Στο τέλος της ιστορίας, ο Ήτα Βήτα σώζει τον Γκούφι από ένα ατύχημα με σκι και οι δύο χάρτινοι ήρωες γίνονται φίλοι.

Ο Ήτα Βήτα είναι ένα ανθρωποειδές με πλατύ μέτωπο, δύο χέρια που μοιάζουν με γάντια, λιπόσαρκο σώμα και φοράει πάντα μαύρα σορτσάκια. Αγαπημένη του τροφή είναι η ναφθαλίνη, ενώ δεν λέει όχι σε μια δωδεκάδα κουμπιά. Του αρέσει να καταβροχθίζει παγάκια μαζί με την παγοθήκη και είναι αλλεργικός με το χρήμα. Περνάει μέσα από τοίχους, τηλεμεταφέρεται όποτε το θελήσει κι έχει τη λύση για κάθε πρόβλημα στην απύθμενη τσέπη του, που κρύβει από εργαλεία έως αυτοκίνητα και ιπτάμενους δίσκους. Συχνά βοηθάει τον Μίκι και τον επιθεωρητή Ο’Χάρα να λύσουν δύσκολες υποθέσεις και να γλυτώσουν από ανεπιθύμητα μπλεξίματα.

Η καριέρα του Ήτα Βήτα τελείωσε άδοξα στις ΗΠΑ το 1950 για ανεξήγητους λόγους. O Ιταλός σκιτσογράφος Ρομάνο Σκάρπα (1937-2005) ήταν αυτός που τον επανέφερε στο προσκήνιο στα μέσα της δεκαετίας του '50 με το όνομα Eta Beta και τον έκανε δημοφιλή στους Ευρωπαίους φίλους των κόμικς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ