Φαντασία σε ένα θέμα του Τόμας Τάλις

Μουσική σύνθεση για ορχήστρα εγχόρδων του σπουδαίου Άγγλου συνθέτη Ραλφ Βον Γουίλιαμς (1872-1958). Ο πρωτότυπος τίτλος της στα αγγλικά είναι Fantasia on a Theme by Thomas Tallis ή Tallis Fantasia.

Τον πυρήνα του έργου αποτελεί ο θρησκευτικός ύμνος Why Fum'th In Fight? ενός σημαντικού συνθέτη της Αναγέννησης, του άγγλου Τόμας Τάλις (1505-1585), εξού και η αναφορά του ονόματός του στον τίτλο της σύνθεσης. Ο Τάλις έντυσε με μουσική τις δύο πρώτες στροφές του Δεύτερου Ψαλμού του Δαυίδ «Ίνα τι εφρύαξαν έθνη..».

Ο Ραλφ Βον Γουίλιαμς, που ήταν βαθύς γνώστης της αγγλικής αναγεννησιακής μουσικής και εμπνεύστηκε απ’ αυτήν, το συνέθεσε στις αρχές του 1910 και το πρωτοπαρουσίασε στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου στο χορωδιακό φεστιβάλ Three Choirs Festival του Γκλόστερ, ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου.

Το έργο ενθουσίασε το κοινό και μετά από αρκετές αναθεωρήσεις η Φαντασία σε ένα θέμα του Τόμας Τάλις πήρε την τελική της μορφή το 1919. Η διάρκειά του κυμαίνεται από 14 έως 16 λεπτά και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ