Πρίτζελ

Πρίτζελ (Pretzel): λεπτό, αλμυρό και εύθρυπτο αρτοσκεύασμα, σε σχήμα χαλαρού κόμπου, δημοφιλέστατο στις ΗΠΑ. Παρασκευάζεται από αλεύρι, μαγιά, νερό, σταχτόνερο (αλισίβα) και αλάτι. Το μέγεθος ενός κλασσικού πρίτζελ, με το δικό μας κουλουράκι, σχεδόν ταυτίζονται. Οι αμερικανικές αρτοβιομηχανίες φτιάχνουν μίνι-πρίτζελ στο τέταρτο ενός συνηθισμένου, αλλά και «σούπερ- πρίτζελ» στο μέγεθος κουλούρας. Ο ετήσιος τζίρος στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια δολάρια.

Η καταγωγή του πρίτζελ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι προέρχεται από τη Νότια Γερμανία, όπου είναι γνωστό και σήμερα με την ονομασία Brezel. Άλλες αναφέρουν ως τόπο προέλευσής του την Αλσατία, περιοχή της Ανατολικής Γαλλίας, που συνορεύει με τη Γερμανία.

Πολλές είναι και οι ιστορίες για το σχήμα του πρίτζελ. Μία εκδοχή αναφέρει ότι ένας φούρναρης, που κατηγορείτο για κλοπή, είχε μόνο μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από την ποινή του. Έπρεπε να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος, τρεις φορές. Ο εφευρετικός φούρναρης διαμόρφωσε κατά τέτοιο τρόπο το ζυμάρι, ώστε προέκυψε το πρίτζελ. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το σχήμα του αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού, ενώ μια τρίτη ότι η κάθε τρύπα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.

Το πρίτζελ έγινε πασίγνωστο σ' όλο τον κόσμο στις 13 Ιανουαρίου του 2002. Εκείνο το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τζούνιορ, απολαμβάνοντας ένα πρίτζελ μπροστά στον δέκτη της τηλεόρασής του στο Λευκό Οίκο, στραβοκατάπιε κι έπεσε από την πολυθρόνα του λιπόθυμος. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος ακόμα και για τη ζωή του, αλλά τα πράγματα πήγαν τελικά κατ' ευχήν. Ήταν μάλλον η πρώτη φορά που ένας ανώτατος άρχοντας κινδύνευσε από ένα τόσο ταπεινό αντικείμενο.

Οι φίλοι της μουσικής και ιδιαίτερα του ροκ είχαν πολύ νωρίτερα γνώση για τη λέξη αυτή με τις γερμανολατινικές ρίζες. Το 1974 την είδαν τυπωμένη στο αριστουργηματικό άλμπουμ των Steely Dan Pretzel Logic.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ