Η Γερμανική Επίθεση κατά της Ελλάδας —  Είπαν...

Επολέμησα εις την Πολωνίαν και την Γαλλίαν, αλλ’ ουδαμού συνήντησα τόσον αποτελεσματική και φθοροποιόν αντίστασιν όσον εις την Ελλάδα.

Αντιστράτηγος Φίλιπ Μίλερ-Γκέμπχαρντ, διοικητής της 72ας Γερμανικής Μεραρχίας Πεζικού, που έδρασε στο υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου, μιλώντας στις Σέρρες με τον Αντιστράτηγο Παναγιώτη Δέδε.

Την 6ην Απριλίου τα Γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν κατά της γραμμής Μεταξά, κειμένης ανατολικώς του Αξιού. Τα επιτιθέντα συντάγματα είχον ήδη πείραν διασπάσεως οχυρωμένων γραμμών εκ προηγούμενων εκστρατειών εις τας οποίας είχον λάβει μέρος. Οι Έλληνες όμως φρουροί των οχυρών, ημύνθησαν παρά τα φλογοβόλα και τας χειροβομβίδας, μετά σκληρού φανατισμού, ανάλογον του οποίου δεν είχον συναντήσει οι Γερμανοί στρατιώται  εις ουδεμίαν των προηγουμένων εκστρατειών των. Εφ’ όσον και εις  ακόμη στρατιώτης ηδύνατο να παραμείνη εις το Οχυρόν του επυροβόλει.

Στρατηγός Πολ Χάσε, σε άρθρο του υπό τον τίτλο “Οι ανδρείοι Ελληνες”, που δημοσιεύτηκε σε γερμανική εφημερίδα.

Ο Στρατάρχης φον Λιστ, επικεφαλής της 12ης Στρατιάς, στην ημερησία του διαταγή, αμέσως μετά το τέλος των επιχειρήσεων αναγνώρισε ότι: «Οι Έλληνες υπερασπίσθηκαν την πατρίδα των γενναίως» και συνέστησε στους Γερμανούς στρατιώτες «όπως αντικρύσουν και μεταχειρισθούν τους Έλληνας αιχμαλώτους όπως αξίζει εις γενναίους στρατιώτας».  

…Η ιστορική δικαιοσύνη όμως με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι από όλους τους αντιπάλους τους οποίους αντιμετωπίσαμεν, ο Έλλην στρατιώτης ιδίως επολέμησε με ύψιστον ηρωισμόν και αυτοθυσίαν. Εσυνθηκολόγησε μόνον όταν η εξακολούθησις της αντιστάσεως δεν ήτο πλέον δυνατή και δεν είχε κανένα λόγο.

Αδόλφος Χίτλερ, ενώπιον του Ράιχσταγ στις 4 Μαΐου 1941.

Εκλεκτά Ελληνικά στρατεύματα, υπερήσπισαν με εντελώς εξαιρετικόν ηρωισμόν τα οχυρά της γραμμής Μεταξά. Προεκλήθησαν ως εκ τούτου συγκρούσεις εξ εγγυτάτης αποστάσεως, τόσον πείσμονες και έντονοι, όσον δεν είχον λάβει μέχρι τούδε χώραν εις κανέν άλλο πολεμικόν θέατρο. Εν τω μεταξύ και ενώ συνεχίζετο η επίθεσις εναντίον της Ελληνικής οχυρωμένης τοποθεσίας, τεθωρακισμέναι δυνάμεις της Στρατιάς Λιστ διέσπασαν την Γιουγκοσλαβικήν άμυναν δυτικώς του Πετριτσίου, προήλασαν της Στρωμνίτσης και εκείθεν μεταβάλλουσαι κατεύθυνσιν, προήλασαν προς νότον μέχρι Θεσσαλονίκης, εις την οποίαν έφθασαν την πρωίαν της 9ης Απριλίου. Τοιουτοτρόπως κατά την τέταρτην ημέραν της επιθέσεως ολόκληρος ή μαχόμενη ανατολικώς του Αξιού Ελληνική στρατιωτική δύναμις, αναγνωρίσσασα την απελπιστικήν κατάστασίν της, παρέδωσε τα όπλα μετά γενναίαν αντίστασιν.

Από το ανακοινωθέν του Στρατηγείου του Φύρερ της 11ης Ιουνίου 1942 σχετικά με τις γερμανικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.

Όλοι μπορούν να ανακαλέσουν τα συναισθήματα θαυμασμού, τα οποία η ηρωική άμυνα της Ελλάδας, πρώτα ενάντια στους Ιταλούς και μετά ενάντια στον Γερμανό εισβολέα, ξύπνησε σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Γουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ