Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  2017

3/3: Το άλυτο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συμβάλλει «σημαντικά» στην πολιτική αστάθεια στη χώρα», εκτιμά ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ζητά την επίλυση του.

31/5: Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκολα Ντριμιτρόφ.

28/8: Στην εκτίμηση ότι έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου «θα υπάρξουν νέες ιδέες» για το όνομα, από τον διαμεσολαβητή του γ.γ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, προέβη ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

15 /12: «Κανένας στην ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές αξιώσεις στην Ελλάδα. Κυριολεκτικά κανείς. Είναι γελοίο. Η μόνη εποχή που μπορούμε να καταλάβουμε την Ελλάδα είναι όταν πηγαίνουμε στις ελληνικές παραλίες ως τουρίστες», τόνισε η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα, σε ερώτηση της αγγλικής εφημερίδας «Guardian» αναφορικά με τους φόβους της Ελλάδας για αλυτρωτικές εδαφικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ στη Μακεδονία.

18/12: Κατηγορηματικός ότι δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ εμφανίζεται σε δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. «Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή ήταν η μη χρήση του όρου "Μακεδονία" και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

26 /12: «Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθεί επιτέλους μια λύση», δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας του. Ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι λύση αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ θα τη βοηθήσει να προχωρήσει μπροστά, «να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και να ενεργοποιηθεί αυτόματα η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

30 /12: Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προσκεκλημένος του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να περάσει εδώ με την οικογένειά του την Πρωτοχρονιά.





Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ