Το χρονικό του «Σκοπιανού» —  2018

4/1: «Η χρονιά αυτή θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ.

17 /1: Ξεκινούν στη Νέα Υόρκη οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στις τελευταίες του δηλώσεις υποστήριξε ότι η πρόταση ή οι προτάσεις που θα καταθέσει θα εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία».

21/1: Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα». Η Αστυνομία υπολογίζει τους διαδηλωτές σε 90.000.

24 /1: Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (WEF). «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό, όχι να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος. Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης. Με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα» τόνισε σε δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει σε ένδειξη καλής θέλησης σκοπεύουν να αλλάξουν άμεσα το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων και των λεωφόρων που φέρουν αρχαιοελληνικά ονόματα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι προχωρούν στη διαπραγμάτευση για σύνθετη ονομασία με κοινή χρήση (erga omnes). Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η επίλυση του προβλήματος μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας προκειμένου να αλλάξει το όνομα της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις. Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Ζάεφ έκαναν την παραμικρή αναφορά. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

27/1:Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Από τις δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης διατύπωσαν επιφυλάξεις σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης: Οι χειρισμοί Τσίπρα δεν πείθουν τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, «Κρατάμε μικρό καλάθι» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, σύνθετη ονομασία με μία λέξη στη σλαβική διάλεκτο πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης, να γίνει από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση, η πρόταση του Βασίλη Λεβέντη.«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,αμέσως μετά την συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

29 /1: Ξεκάθαρος στην γραμμή ότι δεν αποδέχεται το όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε ο Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Όπως σημείωσε «Κρατούμε τη θέση μας να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία ή παράγωγό της. Οι ΑΝΕΛ κρατούν ως θέση την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992».

4/2: Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο συλλαλητήριο της Πλατείας Συντάγματος γι το Μακεδονικό. Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη» οι πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Η αστυνομία με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο έφτασαν τις 140.000.

21/2: Την ικανοποίησή της για την πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ότι «ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση».

1/3: Απομακρύνεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων. Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου από «Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και η αφαίρεση των μεταλλικών πινακίδων στην οροφή του αεροδρομίου, στις οποίες αυτό αναφερόταν με την προηγούμενη ονομασία του («Μέγας Αλέξανδρος»).

1/5 Η επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις στην ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, με την οποία συναντήθηκε στο Πεντάγωνο.

12 /6: Σε συμφωνία για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κατέληξαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, όπως ανακοίνωσαν σε διάγγελμά τους προς τους λαούς των δύο γειτονικών χωρών. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης στη Βουλή, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κακή συμφωνία». Στάση αναμονής από το Κίνημα Αλλαγής, «όχι» από ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων. Θετική η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, η οποία έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία». «Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάγια και δεν αλλάζει. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία συμφωνία που περιέχει στο όνομα της γειτονικής χώρας τον όρο "Μακεδονία"» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου.

17 /6: Ύστερα από σχεδόν τρεις δεκαετίες διενέξεων και αντιπαραθέσεων, Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπογράφουν τη συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες, παρουσία των ηγεσιών των δύο χωρών, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, της επικεφαλής της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και του Επίτροπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, έκανε λόγο για «μια νέα εποχή στα Βαλκάνια» και σημείωσε πως «βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε ότι «σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα μεγάλο πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα». Για θλιβερή ημέρα και για την Ελλάδα και ημέρα ντροπής για τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο κάνει λόγο η Ν.Δ., κατηγορώντας τους πως «εκχώρησαν στους πολίτες της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να αυτοαποκαλούνται “Μακεδόνες” και να υποστηρίζουν ότι μιλούν την τάχα μακεδονική γλώσσα». Θετική η υποδοχή της συμφωνίας από την διεθνή κοινότητα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ