Η Εθνική Εορτή της Ουκρανίας

Κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου η Ουκρανία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ). Η επίσημη διακήρυξη έγινε στις 24 Αυγούστου 1991, με απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας (τότε Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας). Ακολούθησε το δημοψήφισμα της 1ης Δεκεμβρίου 1991, με το οποίο το 92% των πολιτών της τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας. Επτά ημέρες αργότερα ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας, Λεονίντ Κράβτσουκ (1934-2022), συνυπέγραψε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η σημερινή Ουκρανία έχει έκταση 603.828 τ. χλμ. και 41.167.336 κατοίκους, εκ των οποίων το 17,3% είναι ρωσόφωνοι. Το μπλε και το κίτρινο της σημαίας της αντιπροσωπεύουν τον απέραντο ουρανό της χώρας, τα όμορφα ποτάμια και ρυάκια της, καθώς και τα χρυσαφένια σιτοχώραφά της.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση έχοντας υποστεί εισβολή από τη Ρωσία, τη βασική συνιστώσα της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Νωρίτερα είχε υποστεί τον πρώτο της εδαφικό ακρωτηριασμό από την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, το έδαφος της σημερινής Ουκρανίας ήταν μοιρασμένο μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Αυστρο-Ουγγαρίας. Μετά την κατάρρευση και των δύο αυτών αυτοκρατοριών, οι Ουκρανοί άρχισαν να αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους. Από το 1917 έως το 1920, υπήρχαν πολλά ξεχωριστά ουκρανικά κράτη, αλλά κανένα από αυτά δεν επέζησε για πολύ.

Έως το 1921, το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας είχε ενσωματωθεί στη Σοβιετική Ένωση ως Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας. Για τα επόμενα εβδομήντα χρόνια, η Ουκρανία ήταν αναπόσπαστο τμήμα της ΕΣΣΔ. Το καθεστώς αυτό άρχισε να ρηγματώνεται το 1990, στο πλαίσιο της «Περεστρόικα» του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Στις 16 Ιουλίου 1990, το προσφάτως εκλεγμένο κοινοβούλιο της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Ουκρανίας ενέκρινε τη Διακήρυξη της κρατικής κυριαρχίας της χώρας. Η πλήρης ανεξαρτησία της Ουκρανίας επιτεύχθηκε στις 24 Αυγούστου 1991, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Αυγούστου στη Μόσχα εναντίον του Γκορμπατσόφ από σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές.

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι η βασική εθνική εορτή της Ουκρανίας. Γιορτάζεται πάνδημα σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο την πρωτεύουσα Κίεβο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στρατιωτικές παρελάσεις, υπαίθριες παραστάσεις και εκθέσεις, αθλητικούς αγώνες και ρίψεις πυροτεχνημάτων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ