Το Κρίνο της Κοιλάδας: Ένα από τα πιο αγαπημένα λουλούδια του Μάη

Το Κρίνο της Κοιλάδας ή Μιγκέ ή Κονβαλλάρια ή Μαγιάτικη ή το «Δάκρυ της Παναγιάς», είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λουλούδια του Μάη, γεμάτο συμβολισμούς και παραδόσεις. Το όνομά του (Muguet) είναι γαλλικό και στη Γαλλία την Πρωτομαγιά προσφέρεται ως σύμβολο καλής τύχης και φροντίδας.

Είναι ένα λιλιπούτειο, αλλά εντυπωσιακό λουλούδι, που στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των σπαραγγιών. Είναι γνωστό για το γλυκό του άρωμά από τα λευκά άνθη σαν κουδουνάκια που διαθέτει, συνήθως σε λευκό χρώμα. Ανθίζει τον Μάιο και γι' αυτό συχνά αναφέρεται και ως το κρίνο του Μαΐου.

Σύμφωνα με τη παράδοση υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευσή του. Είτε εμφανίστηκε από τα δάκρυα της Εύας όταν ο Θεός την εξόρισε από τον Κήπο της Εδέμ, ή από τα δάκρυα της Παναγίας όταν είδε τον Ιησού πάνω στον σταυρό.

Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1420 και είναι ενδημικό της Ευρώπης και της Ασίας. Μεταδίδει μία αίσθηση ευτυχίας, χάρης κι εκτίμησης, αλλά και ρομαντισμού. Το 1561 ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Θ’ το προσέφερε στους συγγενείς του για καλή τύχη. Ήταν το αγαπημένο λουλούδι του Κριστιάν Ντιόρ και το 1956 η εταιρεία του παρήγαγε το άρωμα «Diorissimo» με την ιδιαίτερη μυρωδιά του.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κρίνο της κοιλάδας συνδέθηκε με την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ενώ πριν από κάποιες δεκαετίες οι Γάλλοι το πρόσφεραν στην αγαπημένη τους την 1η Μαΐου για να εκφράσουν την αγάπη τους, σε μια παράδοση γνωστή ως «Η γιορτή του Μιγκέ» («La Fête du Muguet»).

Θεωρείται σύμβολο καλής τύχης κι ευτυχίας και είναι το αγαπημένο λουλούδι για τις νύφες. Σύμφωνα με τη Vogue υπήρχε στις γαμήλιες ανθοδέσμες της Όντρεϊ Χέπμπορν, της Γκρέις Κέλι, της Κλόντια Σίφερ, της πριγκίπισσας Νταιάνα και της Κέιτ Μίντλετον.

Έχει χρησιμοποιηθεί και ως γιατροσόφι. Λέγεται ότι το κρίνο της κοιλάδας, «παρηγορεί την καρδιά και δυναμώνει τη μνήμη».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ