Τα θεατρικά Βραβεία Τόνι και η ιστορία τους

Τα Τόνι (Tony Awards) είναι βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο τον Ιούνιο για τα επιτεύγματα του αμερικάνικου θεάτρου. Μαζί με τα Όσκαρ για τον κινηματογράφο, τα Έμμυ για την τηλεόραση και τα Γκράμι για τη μουσική, είναι τα τέσσερα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά βραβεία των ΗΠΑ με διεθνή αναγνώριση κι επιρροή. Η πρώτη τελετή απονομής των Τόνι έγινε στη Νέα Υόρκη στις 6 Απριλίου 1947.

Η ιδέα, η υλοποίηση και πώς πήραν το όνομα “Τόνι”

Η Ιδέα για την καθιέρωσή τους προήλθε από τα Όσκαρ, που χρονικά προηγούνται και των τεσσάρων βραβείων και ανήκε στον θεατρικό παραγωγό και σκηνοθέτη Μπροκ Πέμπερτον (1885-1950). Την υλοποίησή τους ανέλαβε ο οργανισμός American Theatre Wing, στον οποίο συνιδρυτής ήταν ο Πέμπερτον μαζί με τη συνεργάτιδά του ηθοποιό και παραγωγό Αντουανέτ Πέρι (1888-1946), γνωστή στο θεατρικό σινάφι με το χαϊδευτικό Τόνι. Ο θάνατός της ένα χρόνο πριν από την καθιέρωσή τους έδωσε το όνομά της στο θεσμό για να τιμηθεί η μνήμη της.

Υποψήφια για Τόνι είναι θεατρικά έργα (πρόζας και μιούζικαλ), τα οποία έχουν παρασταθεί στη θεατρική γειτονιά του Μπρόντγουεϊ, που βρίσκεται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Γι’ αυτό και η επίσημη ονομασία των βραβείων είναι «Antoinette Perry Award for Excellence in Broadway Theatre» («Βραβείο Αντουανέτας Πέρι για την Αριστεία στο Θέατρο του Μπρόντγουεϊ»).

Οι υποψηφιότητες και οι κατηγορίες

Οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται στο τέλος κάθε θεατρικής σεζόν και η τελετή απονομής γίνεται κάθε Ιούνιο από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Όπως και στα Όσκαρ, περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες (καλύτερο έργο, καλύτερο μιούζικαλ, καλύτερη σκηνική αναβίωση, υποκριτική, σκηνοθεσία, μουσική, χορογραφία, σκηνογραφία, ενδυματολογία κ.ά). Ένα βραβείο δίδεται επίσης και για παραστάσεις περιφερειακών θιάσων εκτός Νέας Υόρκης.

Το βραβείο αποτελείται από ένα περιστρεφόμενο μετάλλιο, που απεικονίζει τις αρχαιοελληνικές μάσκες της κωμωδίας και της τραγωδίας, τοποθετημένα σε μαύρη βάση.

Τα βραβεία στην 1η τελετή απονομής

Στην πρώτη τελετή απονομής, που έγινε στις 6 Απριλίου 1947 στο ξενοδοχείο Αστόρια του Μανχάταν, βραβεύτηκαν μεταξύ άλλων η Ίνγκριντ Μπέργκμαν για την ερμηνεία της στο έργο του Μάξουελ Άντερσον «Ιωάννα της Λωραίνης», ο Ελία Καζάν για τη σκηνοθεσία του έργου του Άρθουρ Μίλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» και ο Κουρτ Βάιλ για την όπερά του «Street Scene».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ