Η ιστορία του Μπρόντγουεϊ

Το Μπρόντγουεϊ (Broadway) είναι κεντρικός δρόμος της Νέας Υόρκης, ο οποίος διατρέχει σε όλο το μήκος του το Μανχάταν και στο μισό της διαδρομής του είναι συγκεντρωμένα τα πιο εμπορικά θέατρα των ΗΠΑ. Η ονομασία Μπρόντγουεϊ είναι ταυτόσημη με την αμερικανική θεατρική δραστηριότητα.

Το πρώτο θέατρο στην περιοχή άνοιξε τις πύλες του στις 11 Δεκεμβρίου 1732, αλλά η θεατρική δραστηριότητα άρχισε ν’ αναπτύσσεται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο αριθμός, η χωρητικότητα και η μεγαλοπρέπεια των θεατρικών αιθουσών μεγάλωναν όσο αυξανόταν η ευημερία και η ισχύς της Νέας Υόρκης, ώσπου, κατά τη δεκαετία του 1890, η λαμπροφωτισμένη λεωφόρος έφτασε να είναι γνωστή ως «The Great White Way» (Ο Μεγάλος Λευκός Δρόμος).

Η θεατρική δραστηριότητα του Μπρόντγουεϊ, που σχεδόν ταυτίστηκε με το μιούζικαλ τον 20ό αιώνα, έφτασε στο ζενίθ τής ακμής της προς τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Τα θέατρα, 20 περίπου συνολικά το 1900, έφθασαν στον πρωτοφανή αριθμό των 80 το 1925. Κατά τη σεζόν 1927-1928, που σημειώθηκε ρεκόρ θεατρικής δραστηριότητας, ανέβηκαν 280 έργα για πρώτη φορά.

Το 1980 είχαν μείνει μόνο 40, ελάχιστα από τα οποία βρίσκονταν πραγματικά στο Μπρόντγουεϊ. Τα υπόλοιπα βρίσκονταν λίγο προς τα ανατολικά ή προς τα δυτικά της λεωφόρου, τα περισσότερα ανάμεσα στις οδούς 41η και 53η.

Σήμερα τα 41 θέατρα του Μπρόντγουεϊ αποτελούν μία από τις τουριστικές ατραξιόν της Νέας Υόρκης. Τη θεατρική σεζόν 2018-2019 κόπηκαν περί τα 14 εκατομμύρια εισιτήρια και οι εισπράξεις ανήλθαν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι παραστάσεις που ανεβαίνουν στα θέατρα του Μπρόντγουεϊ, καθώς και οι συντελεστές τους, θέτουν υποψηφιότητα για το θεατρικά βραβεία Τόνι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ