Η ιστορία της Γρανάδα

Η Γρανάδα (Granada CF) είναι ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, που εδρεύει στην ομώνυμη ιστορική πόλη της Ανδαλουσίας. Χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές (μόλις μία παρουσία σε τελικό Κυπέλλου Ισπανίας το 1959), πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο μόλις το 2020.

Η πόλη της Γρανάδας είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Χενίλ, στις βορειοδυτικές πλαγιές της Σιέρα Νεβάδα, σε υψόμετρο 689. Ένας άλλος ποταμός, ο Ντάρο, διαρρέει την πόλη επί 1.600 περίπου μέτρα.

Η ονομασία της πόλης προέρχεται είτε από την ισπανική λέξη «granada» (ρόδι στα ελληνικά), φρούτο που αφθονεί στην περιοχή και κοσμεί τον θυρεό της πόλης, είτε από την αραβική της ονομασία Γκαρνάταχ, που ενδέχεται να σημαίνει «λόφος των ξένων».

Η Γρανάδα ήταν η έδρα του αραβομουσουλαμανικού Βασιλείου της Γρανάδας και το τελευταίο οχυρό των Αράβων στην Ισπανία, το οποίο έπεσε στα χέρια των Καθολικών βασιλέων Φερδινάνδου Β’ και Ισαβέλλας Α’ τον Ιανουάριο τού 1492. Η Γρανάδα διατηρεί από το μακροχρόνιο αραβικό παρελθόν της ένα λαμπρό σύνολο, την Αλάμπρα. Το πιο διάσημο τέκνο της είναι ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, που γεννήθηκε και μαρτύρησε στα περίχωρα της πόλης.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Γρανάδας ιδρύθηκε στις 6 Απριλίου 1931, από τον Χούλιο Λόπεθ Φερνάντεθ, που ήταν και ο πρώτος της πρόεδρος. Τα χρώματα της ομάδας ήταν αρχικά το γαλάζιο και το λευκό, αλλά όταν μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939), η ομάδα αναζήτησε νέες εμφανίσεις, βρήκε μόνο χρώματος κόκκινου και λευκού, τα οποία έκτοτε αποτελούν τα βασικά χρώματα στις εμφανίσεις της ομάδας.

Το 1941 η Γρανάδα ανήλθε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου και απασχόλησε για πρώτη φορά την αθλητική επικαιρότητα το 1959 με την παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όπου ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα με 4-1.

Η δεκαετία του ‘70 ήταν η καλύτερη για τους ερυθρόλευκους, με οκτώ παρουσίες στην πρώτη κατηγορία και δύο έκτες θέσεις το 1972 και το 1974. Μέχρι το 2011 πηγαινοερχόταν μεταξύ δεύτερης και τέταρτης κατηγορίας. Από τότε μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία, με εξαίρεση την περίοδο 2017-2019, όπου αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία.

Το 2020 η Γρανάδα τερμάτισε στην έβδομη θέση της Λα Λίγκα και απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στο Γιουρόπα Λιγκ. Από το 2016 ο ομάδα ανήκει στον κινέζο επιχειρηματία Ζιάνγκ Λιζάνγκ.

Η μεγάλη αντίπαλος της Γρανάδας είναι η Μάλαγα. Οι μεταξύ τους αγώνες αποκαλούνται «Ντέρμπι της Ανατολικής Ανδαλουσίας».

Η Γρανάδα με ομάδες από την Ελλάδα

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Διοργάνωση Φάση
29/10/2020 Γρανάδα – ΠΑΟΚ 0-0 Γιουρόπα Λιγκ Ε’ Όμιλος
10/12/2020 ΠΑΟΚ – Γρανάδα 0-0 Γιουρόπα Λιγκ Ε’ Όμιλος

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ