Μουσείο του Πράδο

Το Mουσείο του Πράδο βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης και είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου. Στις αίθουσές του στεγάζει την πλουσιότερη και πληρέστερη συλλογή ισπανικής ζωγραφικής, καθώς και αριστουργήματα άλλων σχολών τής ευρωπαϊκής ζωγραφικής, ιδίως της ιταλικής και φλαμανδικής τέχνης.

Mουσείο ντελ Πράδο: Εναρξη ανέγερσης το 1785

Η ανέγερση του μουσείου όπου στεγάζεται μουσείο άρχισε το 1785, όταν ο βασιλιάς Κάρολος Γ' ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Χουάν δε Βιλανουέβα να σχεδιάσει ένα μουσείο φυσικής επιστήμης. Στην περιοχή αυτή υπήρχαν εκτάσεις με κηπευτικά, εξού και η ονομασία του «Πράδο», που στα ισπανικά σημαίνει το «λιβάδι».

Η ανέγερση τού νεοκλασικού κτιρίου διακόπηκε κατά την διάρκεια των Ναπολεοντίων Πολέμων (1803-1815) και ολοκληρώθηκε επί Φερδινάνδου Ζ' (1808, 1813-1833). Στις 19 Νοεμβρίου 1819, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό ως Βασιλικό Μουσείο Ζωγραφικής. Το 1868 μετονομάστηκε σε Εθνικό Μουσείο τού Πράδο μετά την εξορία της Ισαβέλλας Β' (1833-1868), που είχε εμπλουτίσει τις συλλογές του μουσείου με ζωγραφικούς πίνακες από τα βασιλικά ανάκτορα και το βασιλικό μοναστήρι του Εσκοριάλ.

Το Mουσείο ντελ Πράδο περιείχε αρχικά την καλλιτεχνική συλλογή των Αψβούργων και Βουρβόνων μοναρχών της Ισπανίας. Η συλλογή του Καρόλου Ε' (1516 -1556) εμπλουτίστηκε από τον Φίλιππο Β' (1556-1598). Και οι δύο αυτοί βασιλείς υπήρξαν σημαντικοί πάτρονες του αναγεννησιακού ζωγράφου Τισιανού. Τα βασιλικά αποκτήματα εμπλουτίστηκαν περισσότερο από τον Φίλιππο Δ' (1621- 1665), ο οποίος ανέθεσε στον αυλικό ζωγράφο του Ντιέγο Βελάθκεθ να αγοράσει για λογαριασμό του πίνακες από την Ιταλία.

Ο Φίλιππος Ε' (1700-1746) προσέθεσε στην συλλογή πολλά γαλλικά έργα μπαρόκ, και ο Φερδινάνδος Ζ' συγκέντρωσε όλους τους πίνακες από τις διάφορες βασιλικές συλλογές (εκτός από εκείνες του Εσκοριάλ) στο νέο κτίριο του Πράδο. Το 1872 το μουσείο απέκτησε πολλούς αξιόλογους πίνακες, που ήταν παλαιότερα ιδιοκτησία των ισπανικών μονών. Περαιτέρω προσθήκες στις συλλογές, καθώς και στο κτίριο, έγιναν κατά τον 20ό αιώνα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Mουσείο ντελ Πράδο: Ελ Γκρέκο, Γκογια, Βελαθκεθ...

Το Mουσείο ντελ Πράδο περιλαμβάνει τις πληρέστερες στον κόσμο συλλογές των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), του Ντιέγο Βελάθκεθ και του Φρανθίσκο δε Γκόγια, καθώς και λιγότερο σημαντικών Ισπανών δασκάλων, όπως του Χοσέ δε Ριμπέρα και του Φρανθίσκο δε Θουρμπαράν. Περιέχει ακόμη σημαντικά έργα των Πίτερ Μπρέγκελ του Πρεσβύτερου, Ιερώνυμου Μπος, Ραφαήλ, Τιντορέτο, Πάολο Βερονέζε, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Άντονι Βαν Ντάικ, Νικολά Πουσέν, Κλοντ Λορέν και Αντουάν Βατό. Διαθέτει επίσης μια εξαιρετική συλλογή ελληνορρωμαϊκών γλυπτών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ