Η ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μπάσκετ

Το Τσάμπιονς Λιγκ στο χώρο του μπάσκετ είναι μία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της FIBA. Ξεκίνησε το 2016 και προέκυψε από την πολύχρονη διαμάχη της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος και της Euroleague Basketball, που συσπειρώνει τους μεγάλους επαγγελματικούς συλλόγους της Ευρώπης.

Η διαμάχη FIBA - Εuroleague χρονολογείται από τα τέλη του περασμένου αιώνα, όταν κάποιες από τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης (ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός) αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να ιδρύσουν ένα νέο πρωτάθλημα, τη γνωστή μας Ευρωλίγκα (Euroleague). Μέχρι τότε το μονοπώλιο των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων είχε η FIBA, που διοργάνωνε από το 1958 το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων για τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Η απόφαση της Euroleague δίχασε τον κόσμο του μπάσκετ. H FIBA αντέδρασε κι έτσι την περίοδο 2000-2001 δημιουργήθηκαν δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας: η Ευρωλίγκα, στο οποίο από ελληνικής πλευράς πήρε μέρος ο Ολυμπιακός και η Σουπρολίγκα (Suproleague), στο οποίο πήρε μέρος ο Παναθηναϊκός κι έφθασε μέχρι τον τελικό. Στο τέλος της σεζόν είχαμε δύο πρωταθλητές, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σουπρολίγκα και την Κίντερ Μπολόνια στην Ευρωλίγκα.

Ο διχασμός, όμως, δεν κράτησε για πολύ. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ευρωλίγκα θα είναι η κύρια ευρωπαϊκή διοργάνωση στο χώρο του μπάσκετ, στην οποία θα μετέχουν οι κορυφαίοι επαγγελματικοί σύλλογοι της Γηραιάς Ηπείρου. Το Νοέμβριο του 2004, η συμφωνία επικυρώθηκε κι επισήμως. Η FIBA, που ήταν το αδύνατο μέρος, κράτησε τις διοργανώσεις σε επίπεδο εθνικών ομάδων και η Ευρωλίγκα σε διασυλλογικό επίπεδο. («Euroleague» και «ULEB Cup», μετέπειτα EuroCup).

H κόντρα των δύο πλευρών αναβίωσε τον Ιούνιο του 2015, όταν η FIBA ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διοργανώσει ένα πρωτάθλημα με την επωνυμία Champions League και στη συνέχεια προσπάθησε να δελεάσει τις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος στην Ευρώπη, προσφέροντάς τους μεγάλα χρηματικά ποσά. Παρά την τακτική του καρότου και του μαστιγίου που εφάρμοσε (χρηματικό δέλεαρ και παράλληλες απειλές για αποκλεισμό των παικτών των ομάδων της Ευρωλίγκας από τις διεθνείς διοργανώσεις), δεν κατόρθωσε να προσελκύσει κάποια παραδοσιακή δύναμη του αθλήματος.

Έτσι, στο Τσάμπιονς Λιγκ του Μπάσκετ (Basketball Champions League, BCL), που ιδρύθηκε στις 21 Μαρτίου 2016 και ξεκίνησε αγωνιστικά στις 27 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, συμμετείχαν ομάδες από το τρίτο ράφι του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Από ελληνικής πλευράς έδωσαν το παρών, η ΑΕΚ, ο Άρης Θ. και ο ΠΑΟΚ. Το πρώτο φάιναλ – φορ έγινε στην Τενερίφη της Ισπανίας (2830 Απριλίου 2017) και τον πρώτο τίτλο της διοργάνωσης κατέκτησε η τοπική Ιμπεροστάρ, που στον τελικό επικράτησε της τουρκικής Μπάνβιτ με 63-59.

Το δεύτερο φάιναλ – φορ της διοργάνωσης διεξήχθη στην Αθήνα (4-6 Μαΐου),με την συμμετοχή της ΑΕΚ, της ισπανικής Μούρθια, της γερμανικής Λούντβιχσμπουργκ και της γαλλικής Μονακό. Στα ημιτελικά της διοργάνωσης (4 Μαΐου) η ΑΕΚ επικράτησε της Μούρθια με 77-75 και η Μονακό 87-65 της Λούντβιχσμπουργκ. Στον τελικό (6 Μαΐου), η ΑΕΚ νίκησε 100-94 την Μονακό και κατέκτησε τον τίτλο, τον τρίτο ευρωπαϊκό της ιστορίας της, πενήντα χρόνια μετά τον θρίαμβο του Καλλιμάρμαρου και 18 χρόνια μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα. Για την τρίτη θέση, η Μούρθια επικράτησε 85-74 την Λούντβιχσμπουργκ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ