Πάλιο ντι Σιένα

Ιστορική ιπποδρομία που διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο στην πόλη Σιένα της Ιταλίας. Αποτελεί τουριστική ατραξιόν και πηγή εισοδήματος για την πόλη της Τοσκάνης.

Τόπος του αγωνίσματος είναι εντυπωσιακή πλατεία Πιάτσα ντελ Κάμπο, σε σχήμα αχιβάδας. Εκεί τα χρόνια του Μεσαίωνα γίνονταν ταυρομαχίες, τις οποίες οργάνωναν οι συνοικίες της πόλης. Όταν ο Μέγας Δούκας της Τοσκάνης Φερδινάνδος των Μεδίκων τής απαγόρευσε το 1590, άρχισαν να διοργανώνονται βουβαλοδρομίες, στην συνέχεια γαϊδουροδρομίες και από το 1633 ιπποδρομίες, από τις οποίες έλκει την καταγωγή του το Πάλιο (Palio), που στα ιταλικά σημαίνει το αγώνισμα με ιστορικό χαρακτήρα.

Το Πάλιο διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο και είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Στις 2 Ιουλίου τιμάται η Μαντόνα ντι Προβετσάνο, μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε στην περιοχή και στις 16 Αυγούστου η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στην ιπποδρομία συμμετέχουν κάθε φορά με το δικό τους άλογο οι 10 από τις 17 συνοικίες της Σιένα, οι επτά που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη διοργάνωση και τρεις με κλήρωση. Οι αναβάτες ιππεύουν δίχως σέλα και κρατούν μαστίγιο, με το οποίο όχι μόνο μπορούν να καθοδηγούν το άλογό τους, αλλά και να παρενοχλούν τα άλογα των αντιπάλων.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τρεις γύρους της πλατείας και η κούρσα δεν ξεπερνά τα 90 δευτερόλεπτα. Νικητής αναδεικνύεται ο ίππος που θα περάσει πρώτος την γραμμή του τερματισμού, ακόμη και αν δεν φέρει πάνω του τον αναβάτη. Οι στροφές της πλατείας είναι πολύ κλειστές, με αποτέλεσμα τα ατυχήματα να είναι συχνά.

Πριν από την ιπποδρομία τελούνται εντυπωσιακές παρελάσεις με πολύχρωμα ρούχα εποχής. Η κάθε ομάδα, που εκπροσωπεί την συνοικία, έχει την δική της ονομασία (συνήθως από ονόματα ζώων) και τα δικά της χρώματα.

Πολυνίκης αναβάτης του Πάλιο είναι ο Αντρέα Ντεγκορτές (γ. 1943) με 14 τίτλους, από το 1964 έως το 1996 και πολυνίκης ομάδα, η Oca (Χήνα), που εκπροσωπεί την συνοικία, που βρίσκεται δυτικά της πλατείας, με 65 τίτλους και συνεχή παρουσία στο βάθρο από τον 17ο αιώνα.