Το κάψιμο του χιονάνθρωπου

Λαϊκή γιορτή για τον ερχομό της άνοιξης, που γίνεται κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου στο καντόνι της Ζυρίχης στην Ελβετία. Η ονομασία της στα γερμανικά είναι «Sechseläuten», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «οι χτύποι της καμπάνας στις 6».

Οι ρίζες της γιορτής ανάγονται στα χρόνια του μεσαίωνα, όταν την πρώτη εργάσιμη ημέρα της άνοιξης οι συντεχνίες συγκεντρώνονταν στα στέκια τους για να το γιορτάσουν. Παράλληλα με το διάταγμα της 11ης Μαρτίου 1525, που εξέδωσε η δημοτική αρχή της Ζυρίχης, η εργάσιμη ημέρα για τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες τελείωνε στις 6 το απόγευμα με τους ισάριθμους χτύπους της καμπάνας, εξ ου και η ονομασία της γιορτής στα γερμανικά, που μιλούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η γιορτή αναβίωσε από τις αρχές του 20ου αιώνα και συμπεριέλαβε κι άλλα έθιμα, όπως το κάψιμο του χιονάνθρωπου, με το οποίο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της ημέρας. Το κάψιμο του χιονάνθρωπου, που γίνεται στις 6 το απόγευμα μετά την παρέλαση των συντεχνιών, συμβολίζει το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το «Στοιχειό», όπως είναι το όνομά του (Böögg στα γερμανικά), είναι ένα ομοίωμα χιονάνθρωπου, παραγεμισμένο με κουρέλια και εκρηκτικά.

Μέχρι το 2010 η γιορτή ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση, αλλά στη συνέχεια επετράπη και η συμμετοχή των γυναικών. Η γιορτή έχει γίνει αντικείμενο και πολιτικής αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα όταν πέφτει κοντά στην Πρωτομαγιά. Οι αριστεριστές τη θεωρούν γιορτή των αστών και το 2006 απήγαγαν το ομοίωμα του «Στοιχειού», ματαιώνοντας την κύρια ατραξιόν της ημέρας. Από τότε, οι διοργανωτές φροντίζουν να έχουν εφεδρικούς χιονάνθρωπους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ