Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων —  Λονδίνο 2012

Το Λονδίνο έγινε η πρώτη πόλη που φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά (1908 και 1948 οι δύο προηγούμενες). Διεξήχθησαν από τις 27 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, με τη συμμετοχή 10.820 αθλητών (5.930 άνδρες και 4.890 γυναίκες) από 204 χώρες.

Το Λονδίνο έδωσε σκληρή μάχη για να αποκτήσει το δικαίωμα να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Στις 6 Ιουλίου 2005, κατά τη διάρκεια της 117ης συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Σιγκαπούρη, επικράτησε στην τελική ψηφοφορία του Παρισιού με ψήφους 54 έναντι 50. Νωρίτερα, είχαν τεθεί εκτός μάχης οι υποψηφιότητες της Μόσχας, της Νέας Υόρκης και της Μαδρίτης.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, με επικεφαλής τον ολυμπιονίκη των μεσαίων αποστάσεων (1980-1984) και πολιτικό Σεμπάστιαν Κόε, έχοντας ως παράδειγμα το κακό προηγούμενο του «Αθήνα 2004», επιδίωξε τη βιωσιμότητα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και μετά του αγώνες, ανακαινίζοντας ήδη υπάρχουσες και αναβαθμίζοντας εγκαταλελειμμένες περιοχές.

Το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων ξεκίνησε από τις 25 Ιουλίου, με αγώνες των ομαδικών αθλημάτων. Η τελετή έναρξης έγινε δύο μέρες αργότερα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ. Επικεντρώθηκε σε στιγμιότυπα από την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Η τελετή λήξης ήταν αφιερωμένη στη βρετανική μουσική, με το θρυλικό συγκρότημα των Who να κλέβει την παράσταση.

Στο αγωνιστικό μέρος κυριάρχησαν, ο aμερικανός κολυμβητής Μάικ Φελπς με 4 χρυσά και 2 αργυρά μετάλλια και ο τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ με χρυσά μετάλλια στα 100 μ. και 200 μ., όπως και στο Πεκίνο. Στον πίνακα των μεταλλίων, οι ΗΠΑ κυριάρχησαν με 104 (46-29-29) και ακολούθησαν Κίνα με 88 (38-27-23) και Ρωσία με 65 (24-26-32).

Ελληνική συμμετοχή

Η Ελλάδα συμμετείχε με 103 αθλητές (65 άνδρες και 38 γυναίκες) σε 19 αθλήματα και κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια, στο τζούντο με τον ελληνογεωργιανό Ηλία Ηλιάδη (Τζαρτζί Ζβιανταουρί, το πραγματικό του όνομα) και με το πλήρωμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, που το αποτελούσαν η Χριστίνα Γιαζιτζίδου και η Αλεξάνδρα Τσιάβου.

Η μεγάλη ελπίδα του στίβου για ένα μετάλλιο ήταν ο αθλητής του ύψους Δημήτρης Χονδροκούκης, ο οποίος βρέθηκε ντοπαρισμένος (27 Ιουλίου) και δεν πήρε μέρος στους αγώνες, όπως και η αθλήτρια του μήκους Βούλα Παπαχρήστου, η οποία αποκλείστηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (25 Ιουλίου), επειδή «δημοσίευσε σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης μήνυμα, που προσέβαλε τις ολυμπιακές αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη».

Η Κύπρος συμμετείχε με 13 αθλητές (9 άνδρες και 4 γυναίκες) και πανηγύρισε το πρώτο της μετάλλιο (αργυρό) σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον 22χρονο ιστιοπλόο Παύλο Κοντίδη. Ο 32χρονος αθλητής της σκοποβολής Γιώργος Αχιλλέως, που κατετάγη 11ος στο σκιτ, έγινε ο πρώτος Κύπριος που έλαβε μέρος σε τέσσερις Ολυμπιάδες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ