Τα τηλεοπτικά βραβεία Έμμυ και η ιστορία τους

Τα Έμμυ (Emmy Αwards) είναι ετήσια βραβεία που απονέμονται για τα επιτεύγματα της αμερικάνικης τηλεοπτικής βιομηχανίας. Μαζί με τα Όσκαρ για τον κινηματογράφο, τα Τόνι για το θέατρο και τα Γκράμι για τη μουσική, είναι τα τέσσερα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά βραβεία των ΗΠΑ με διεθνή αναγνώριση και επιρροή. Η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Έμμυ έγινε στο Λος Άντζελες στις 25 Ιανουαρίου 1949. Από τότε και μέχρι σήμερα το Λος Άντζελες αποτελεί την έδρα της διοργάνωσης.

Η ψηφοφορία και οι κατηγορίες

Τα βραβεία αθλοθετούνται από την Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών (ATAS), που ιδρύθηκε το 1946 κι εδρεύει στο Λος Άντζελες. Οι νικητές στις επί μέρους κατηγορίες κρίνονται από την ψήφο των μελών της Ακαδημίας. Κάθε μέλος έχει δικαίωμα ψήφου μόνο για τον κλάδο του – οι ηθοποιοί ψηφίζουν ηθοποιούς, οι σεναριογράφοι σεναριογράφους κ.ο.κ. Οι κατηγορίες στις οποίες απονέμονται τα Έμμυ είναι πάμπολλες (καλλιτεχνικές και τεχνικές). Δίνονται βραβεία σε σειρές (δραματικές και κωμικές), εκπομπές διαφόρων τύπων, καθώς και σε πρόσωπα (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους κ.ά.).

Το έπαθλο για τους νικητές των επί μέρους κατηγοριών είναι ένα αγαλματίδιο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Λούις ΜακΜάνους και παριστάνει μια φτερωτή γυναίκα, η οποία κρατά ψηλά ένα ηλεκτρόνιο. Η γυναίκα αντιπροσωπεύει την τέχνη και το ηλεκτρόνιο την επιστήμη.

Πως πήραν το όνομα τους τα βραβεία

H ονομασία των βραβείων προέρχεται από τη λέξη Immy, η οποία στην αργκό των τεχνικών σήμαινε τον καθοδικό σωλήνα (Image Orthicon Tube) που ήταν παλαιότερα ένα από τα εξαρτήματα της τηλεοπτικής κάμερας. Με την αλλαγή του πρώτου γράμματος δόθηκε στα βραβεία το γυναικείο υποκοριστικό Emmy για να ταιριάζει με τη γυναικεία φιγούρα του επάθλου. «Νονός» της ονομασίας ήταν ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας Χάρι Λούμπκε.

Από τη δεκαετία του 1970 γίνονται ξεχωριστές τελετές για τα Έμμυ της ζώνης υψηλής τηλεθέασης (Primetime Emmy), τα Έμμυ των καθημερινών σειρών (Daytime Emmy), τα Έμμυ για τις ειδήσεις και ντοκιμαντέρ, τον αθλητισμό, καθώς και τα διεθνή Έμμυ. Οι τελετές για τα Primetime Emmy (κάθε Σεπτέμβριο) και τα Daytime Emmy (κάθε Μάιο ή Ιούνιο) είναι αυτές που αποσπούν τα μεγαλύτερα μερίδια τηλεθέασης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ