Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας (World Kombucha Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου για να τιμηθεί και να γίνει γνωστή η κομπούτσα ή κομπούχα, ένα αρχαίο αφέψημα από την Κίνα με θεραπευτικές ιδιότητες. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Κομπούτσας και πρωτογιορτάστηκε το 2020.

Η Κομπούτσα είναι ένα ανθρακούχο αφέψημα με βάση το τσάι. Είναι προϊόν ζύμωσης και περιέχει ζωντανούς μικρο-οργανισμούς, που βοηθούν στην πέψη. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η κατανάλωση κομπούτσας μπορεί να είναι ευεργετική για πολλές λοιμώξεις και ασθένειες, λόγω των τεσσάρων κύριων ιδιοτήτων της: αποτοξίνωση, αντιοξειδωτική δράση, ενδυνάμωση και προαγωγή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι η κομπούτσα είχε θεραπευτικές ιδιότητες, καθάριζε τον οργανισμό και τον γέμιζε με ενέργεια. Μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε να γίνεται γνωστή εκτός Κίνας. Μέσω Ρωσίας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου είναι αρκετά διαδεδομένη η κατανάλωσή της στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.

Η 21η Φεβρουαρίου (2/21 η συντομογραφία της για τους Αγγλοσάξονες) επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας, επειδή η πρώτη αναφορά για το αφέψημα αυτό ανιχνεύεται στην κινεζική δυναστεία των Τσιν, που βασίλεψε από το 221 έως το 206 π.Χ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ