Πιερ Καρντέν: Ο πρωτοπόρος του έτοιμου ενδύματος

Πιερ Καρντέν (1922 – 2020)
Πιερ Καρντέν (1922 – 2020)

Ο ιταλικής καταγωγής, γάλλος σχεδιαστής μόδας Πιερ Καρντέν (Pierre Cardin), με τις φουτουριστικές δημιουργίες του ανέτρεψε τα στιλ της μόδας στις δεκαετίες του ‘60 και ‘70 και αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρος του έτοιμου ενδύματος (πρετ-α-πορτέ). Ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που εισήλθε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας, όταν η μόδα αναγνωρίστηκε ως καλή τέχνη, και σχεδίασε το ξίφος των Ακαδημαϊκών.

Ο Πιέτρο Κοστάντε Καρντίν γεννήθηκε στο χωριό Σαν Μπιάτζο ντι Καλάλτα της βορειοανατολικής Ιταλίας στις 2 Ιουλίου 1922, αλλά μεγάλωσε στη Γαλλία. Ο πατέρας ήταν ένας πλούσιος οινέμπορος της περιοχής, ο οποίος έχασε την περιουσία του κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1924 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη φασιστική Ιταλία και να εγκατασταθεί στη Γαλλία.

Τα πρώτα βήματα του Πιερ Καρντέν στο χώρο της μόδας

Ο νεαρός Πιέτρο – Πιερ πλέον – άρχισε την καριέρα του στο χώρο της μόδας ως μαθητευόμενος, συνέχισε ως ράφτης και κατέληξε ως σχεδιαστής. Εργάστηκε στους οίκους μόδας του Πακέν, της Έλσας Σκιαπαρέλι και του Κριστιάν Ντιορ, προτού ανοίξει τον δικό του οίκο ραπτικής το 1949.

Νωρίτερα είχε σχεδιάσει μία σειρά θεατρικών κοστουμιών για τις ταινίες του Ζαν Κοκτώ «H Ωραία και το Κτήνος» και «Ορφέας», καθώς και για την όπερα-ορατόριο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Βασιλιάς Οιδίπους» σε λιμπρέτο του Ζαν Κοκτώ.

Η δημιουργία της φίρμας «Πιερ Καρντέν»

Το 1950 ο Πιερ Καρντέν ήταν ο πρώτος Παριζιάνος σχεδιαστής που χειρίστηκε το όνομά του ως φίρμα κι έχτισε έναν εντυπωσιακό κύκλο εργασιών σε πολλά δημιουργικά πεδία. Επιβλήθηκε με τις έρευνές του στο κόψιμο, στις μετατοπίσεις των όγκων που στόχευαν στην τροποποίηση των παραδοσιακών μορφών (φόρεμα φούσκα, φόρεμα κινητικό, φόρεμα γεωμετρικό, κοσμόσωμα, «ζωντανά γλυπτά» κλπ).

Το 1953 παρουσίασε τη συλλογή «Space Age» εμπνευσμένη από τον φουτουρισμό και γεωμετρικά σχήματα, αγνοώντας την παραδοσιακή μορφή του γυναικείου σώματος. Γι’ αυτή την πρωτοποριακή απόρριψη της παράδοσης, μπορεί να ειπωθεί ότι ήταν πρόδρομος της unisex μόδας.

Το πρώτο έτοιμο ένδυμα με υπογραφή

Το 1959 λανσάρισε πρώτος το έτοιμο γυναικείο ένδυμα με την υπογραφή του και τον επόμενο χρόνο το ανδρικό. Στον τομέα της ανδρικής μόδας, υπήρξε πρωτεργάτης του άνετου ντυσίματος, κληρονομιά της βρετανικής μόδας. Το 1969 ο Αριστοτέλης Ωνάσης του είχε αναθέσει τη σχεδίαση των στολών των αεροσυνοδών και όλων των πληρωμάτων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Από πολύ νωρίς στράφηκε προς τις ανερχόμενες αγορές της Ασίας, όπου απολάμβανε μεγάλης αναγνώρισης. Το 1957 άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στην Ιαπωνία την περίοδο της ανοικοδόμησης και οργάνωσε επιδείξεις μόδας στην Κίνα ήδη από το 1979.

Έδωσε το λογότυπό του σε εκατοντάδες προϊόντα, από πουκάμισα, εμφιαλωμένο νερό, είδη σπιτιού έως ακίνητα, ακόμη και αεροσκάφη και αυτοκίνητα, όπως το 1972 Cardin Javelin της American Motors.

Προσωπική ζωή

Στην προσωπική του ζωή, ο Πιερ Καρντέν αυτοπροσδιοριζόταν ως ομοφυλόφιλος, αλλά στη δεκαετία του 1960 είχε μία τετραετή σχέση με την ηθοποιό Ζαν Μορό. Μακροχρόνιος επιχειρηματικός συνεργάτης και σύντροφος της ζωής του ήταν ο γάλλος σχεδιαστής μόδας Αντρέ Ολιβέ, ο οποίος πέθανε το 1993.

Ο Πιερ Καρντέν πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 2020 στο Παρίσι, σε ηλικία 98 ετών. «Πάντα εργαζόμουν με το δικό μου στιλ, που είναι διαφορετικό από των άλλων. Ήταν πάντα πρόθεσή μου να είμαι διαφορετικός, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να έχεις διάρκεια». Με τη φράση του αυτή ανακοινώθηκε ο θάνατος του θρυλικού γάλλου μόδιστρου στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ