Έφυγε από την ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η εμβληματική διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή η ιστορικός της τέχνης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης από το 1992. Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης το 1939, σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με θέμα: «Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη».

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα διετέλεσε καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και από το 1992 υπηρέτησε ως διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Οργάνωσε μεγάλες εκθέσεις, κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα, όπως την ιστορική πλέον έκθεση του El Greco και μετέτρεψε το Μουσείο σε μια εξωστρεφή Πινακοθήκη, κέντρο της Ελληνικής Τέχνης, με διεθνείς συνεργασίες, ανοιχτό σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ετοίμαζε την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων στην υπηρεσιακής κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ