Νόρμπερτ Σούλτζε

Ο συνθέτης της «Λιλή Μαρλέν», Νόρμπερτ Σούλτσε
Ο συνθέτης της «Λιλή Μαρλέν», Νόρμπερτ Σούλτσε

Ο Νόρμπερτ Σούλτζε (Norbert Schultze) ήταν γερμανός συνθέτης. Γεννήθηκε στο Μπραουνσβάϊχ της Γερμανίας στις 26 Ιανουαρίου του 1911. Έγραψε μουσική για παιδικά μιούζικαλ και πολλά τραγούδια, αλλά στην ιστορία θα μείνει για ένα, τη «Λιλή Μαρλέν».

Πρόκειται για ένα τραγούδι, που χτύπησε τις ευαίσθητες γνώρισε των στρατιωτών που πολεμούσαν και από τις δύο πλευρές των χαρακωμάτων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μιλούσε για ένα στρατιώτη, που άφησε πίσω στην πατρίδα την αγαπημένη του Λιλή Μαρλέν για να πάει να πολεμήσει στο μέτωπο.

Οι Ναζί το απαγόρευσαν, παρότι ο Νόρμπερτ Σούλτσε τους υπηρέτησε πιστά, ενώ οι άγγλοι αξιωματικοί «έβγαζαν σπυράκια» ακούγοντας τους άνδρες τους να το τραγουδούν στα γερμανικά. Γι’ αυτό ανέθεσαν σ’ ένα στιχουργό να γράψει την αγγλική εκδοχή του τραγουδιού, που μεταδόθηκε από το ΒΒC.

Η «Λιλή Μαρλέν» πρωτοτραγουδήθηκε από τη Λάλε Άντερσεν το 1941 και στη συνέχεια ερμηνεύτηκε από αναρίθμητες τραγουδίστριες. Ανάμεσά τους, η Μάρλεν Ντίτριχ, η Εντίθ Πιάφ και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Ο συνθέτης της «Λιλή Μαρλέν» Νόρμπερτ Σούλτσε πέθανε πλήρης ημερών, στις 14 Οκτωβρίου του 2002.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ