Θανάσης Βενέτης

Θανάσης Βενέτης (1936 – 2014)
Θανάσης Βενέτης (1936 – 2014)

Ποιητής και λογοτεχνικός κριτικός.

Ο Θανάσης Βενέτης γεννήθηκε στο Δομοκό Φθιώτιδας το 1936 και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως τελωνειακός.

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1976 με την ποιητική συλλογή «Με φτιαγμένα ζάρια». Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές: «Παρίσταται» (1981), «Αραχναία νήματα» (1984), «Τα προσωπεία» (1985), «Κυρίως με φως» (1989), «Φωτεινός πίνακας» (1989), «Σύνεργα απατεώνος» (1993), «VOL 43%» (1994), «Ωσεί παρών» (1997), «Αναψηλάφηση μέλλοντος» (2001). Η ποιητική παραγωγή του συγκεντρώθηκε στη συλλογή «Τα προσφιλή, 1976-2001» (2003). Η τελευταία του ποιητική συλλογή «Στην ενέδρα του θαύματος» εκδόθηκε το 2008.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά: «Η λέξη», «Νέα Εστία», «Γράμματα και τέχνες», « Ελί-τροχος», «Εμβόλιμο», «Νέα Πορεία», «Πόρφυρας», «Περίπλους», «Αλεβεβάν», «Εξώπολις», «Πάροδος», «Φθιωτικά Γράμματα». Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά. Λογοτεχνικές κριτικές του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά: «Διαβάζω», «Μανδραγόρας», «Ελί-τροχος», «Εμβόλιμο», «Κασταλία», «Αιολίδα», «Φθιωτικά Γράμματα» και «Έρευνα».

Υπήρξε μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων», της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών» και της «Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά» και συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Διαπολιτισμός» (www.diapolitismos.gr).  Η ποιητική του συλλογή «Αραχναία Νήματα» τιμήθηκε το 1984 με το πρώτο βραβείο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ο Θανάσης Βενέτης έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιανουαρίου του 2014, σε ηλικία 78 ετών.

Κρίσεις για την ποίησή του

«..Ποιητής κατά κανόνα του σύντομου, ακαριαίου στίχου, ο Βενέτης συλλαμβάνει το καίριο και το αποδίδει με άμεσο, επιγραμματικό τρόπο […] με καυστικά ειρωνική, σχεδόν σαρκαστική φλέβα…».

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας

«…Ευαισθησία, τρυφερότητα και ειρωνεία είναι οι κύριοι άξονες που την διατρέχουν. Θα έλεγα πως η ευαισθησία του πονάει, η τρυφερότητα του είναι τραχειά και η ειρωνεία του σαρκάζει…»

Κώστας Γεωργουσόπουλος, φιλόλογος και θεατρικός κριτικός

«…Η έγνοια του ανακαλύπτει συνεχώς κοιτάσματα, φέρνει στο φως ψηφίδες, που έχουν τη δύναμη να ικανοποιούν το αίσθημα που τροφοδοτεί την ιδέα που αρχιτεκτονεί και στολίζει το ποίημα. Η ιστορία, η αγάπη για τη φύση, το πρόβλημα της ύπαρξης, ο Έρωτας και η ίδια η ποιητική διαδικασία…»

Θανάσης Κωσταβάρας, ποιητής

«…Κι όταν ακόμη ο Βενέτης ξεστρατίζει σε μεταφυσικά τοπία, πάλι ο πόθος και η ορμή τον οδηγούν και τον φτερώνουν. Η ζωή είναι αναρίθμητα πράγματα, μαζί και ποίηση…»

Γιάννης Βαρβέρης, ποιητής

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ