Άρης Γαρουφαλής

Άρης Γαρουφαλής (1942 – 2013)
Άρης Γαρουφαλής (1942 – 2013)

Διακεκριμένος Έλληνας πιανίστας και μουσικοπαιδαγωγός.

Ο Άρης Γαρουφαλής γεννήθηκε στη Σάμο το 1942. Το 1958 πήρε το δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο και κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία «Μοτσαρτέουμ» του Σάλτσμπουργκ (1962- 1963), στην Ακαδημία του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας (1964) και στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, από την οποία πήρε δίπλωμα σολίστ πιάνου το 1969. Εκτός από τις μουσικές σπουδές του, ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως σολίστ συνέπραξε με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου της Ελλάδας, την ορχήστρα «Camerata Academica» του Σάλτσμπουργκ, την ορχήστρα «Pro Musica» της Οξφόρδης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σιγκαπούρης, την Ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης της Σόφιας, τη Φιλαρμονική της Φρανκφούρτης, τη Φιλαρμονική της Μόσχας κ.ά. Έδωσε πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αυστρία, Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία).

Διετέλεσε Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών και από το 1986 διευθυντής του πρώτου Ωδείου της χώρας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσικού Σωματείου «Τζίνα Μπαχάουερ», Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Υποτροφιών «Μαρία Κάλλας», επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού παραρτήματος της διεθνούς οργάνωσης Ε.Ρ.Τ.Α. (Ευρωπαϊκή Ενωση Καθηγητών Πιάνου), Πρόεδρος ή μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.

Τιμήθηκε με το Α' Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως του Εθνικού Ωδείου (1958), με το Α' Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Εκτελεστών πιάνου για το έτος Σοπέν (1961) και το Α' Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Μουσικών, που οργάνωσε το 1963 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την «Τέχνη». Το 2012 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Σπύρου Μοτσενίγου» για την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική του προσφορά.

Ο Άρης Γαρουφαλής πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 2013, σε ηλικία 71 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ