Βασίλειος Σκουρής

Βασίλειος Σκουρής (1948 –        )
Βασίλειος Σκουρής (1948 – )

Διακεκριμένος νομομαθής, καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το 2003 πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη πρόεδρος θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βασίλειος Σκουρής γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1948 στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε τα μαθήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από το 1965 μέχρι το 1970 σπούδασε νομικά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ως υπότροφος του Γερμανικού Ιδρύματος Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών και τον Απρίλιο του 1970 έλαβε το πτυχίο της Νομικής. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και το 1973 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου.

Διετέλεσε έκτακτος καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1977 έως το 1980 και τακτικός καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ έως το 1982, χρονιά που εξελέγη τακτικός καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής Σκουρής έχει μετάσχει δύο φορές σε κυβερνητικό σχήμα, ως  υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών στις κυβερνήσεις Γρίβα το 1989 και Σημίτη το 1996.

Στις 8 Ιουνίου 1999 διορίστηκε ευρωδικαστής και στις 7 Οκτωβρίου 2003 επελέγη για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η θητεία του ανανεώθηκε το 2006 και το 2009.

Στις 9 Νοεμβρίου 2011 το όνομά του ακούστηκε για τη θέση του πρωθυπουργού της μεταβατικής κυβέρνησης, που προέκυψε μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ο ίδιος το διέψευσε αυθημερόν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ