Νικόλαος Γεωργαντάς: Ο πρώτος έλληνας ολυμπιονίκης σημαιοφόρος

Ο Νικόλαος Γεωργαντάς (1878 – 1958) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις των Η.Π.Α.

Ο Νικόλαος Γεωργαντάς υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αθλητές των αρχών του 20ού αιώνα. Διακρίθηκε σχεδόν σε όλα τα αγωνίσματα των ρίψεων στο στίβο, με κορυφαίο του επίτευγμα το χάλκινο μετάλλιο στη δισκοβολία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου (Σεντ Λούις) το 1904.

Ο Νικόλαος Γεωργαντάς γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1878 στο Στενό Αρκαδίας. Σπούδασε στο Διδασκαλείο της Τρίπολης και διορίστηκε δάσκαλος στο Βόλο.

Το 1901 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδος στη δισκοβολία, τη λιθοβολία και τη σφαιροβολία. Τον επόμενο χρόνο με τις δάφνες του πρωταθλητή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα κι εντάχθηκε στη δύναμη του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου (ΠΓΣ).

Το 1904 εκπροσώπησε την Ελλάδα, μαζί με τον αρσιβαρίστα Περικλή Κακούση, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου (Σεντ Λούις) των ΗΠΑ. Ελλείψει χρημάτων από τον ΣΕΑΓΣ (νυν ΣΕΓΑΣ), το μεγάλο ταξίδι των δύο αθλητών μας με πλοίο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καλύφθηκε από εράνους.

Στις 3 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στον τελικό της δισκοβολίας και ήταν ένα από τα τρία φαβορί του αγωνίσματος, μαζί με τους αμερικανούς Μάρτιν Σέρινταν και Ραλφ Ρόουζ. Τελικά περιορίστηκε στην τρίτη θέση με επίδοση 37,68 μ, προς απογοήτευση των ελλήνων φιλάθλων, που είχαν μεγάλες αξιώσεις από τον Γεωργαντά, έχοντας επηρεαστεί προφανώς από πληροφορίες ότι στην προπόνηση έριχνε συνέχεια πάνω από 40 μέτρα. Κυκλοφόρησαν μάλιστα διάφορα σχόλια για λιποψυχία, έλλειψη ενδιαφέροντος και αγωνιστικότητας, προς όφελος των δύο αμερικανών αθλητών που κέρδισαν τις δύο πρώτες θέσεις.

Ο Νικόλαος Γεωργαντάς έφερε βαρέως σε όλη του τη ζωή αυτή τη συμπεριφορά, αν και τον κάλυψε πλήρως ο σύλλογός του, αλλά και ο ΣΕΑΓΣ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του θεώρησε δεδομένη την εντιμότητα και τον πατριωτισμό του Γεωργαντά. Εντελώς αντίθετη ήταν η συμπεριφορά της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Η χαρά της ήταν απερίγραπτη και χάρισε στον πρωταθλητή μας ένα χρυσό ρολόι αξίας 1.000 δραχμών, ποσό μεγάλο εκείνη την εποχή. Εκτός από τη δισκοβολία, αγωνίστηκε στη σφαιροβολία όπου ακυρώθηκε, αλλά και στη διελκυστίνδα όπου πήρε την 5η θέση.

Ο Γεωργαντάς στην ελληνική δισκοβολία στο Παναθηναϊκό Στάδιο στη Μεσοολυμπιάδα του 1906Τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς ξεπέρασε τα 40 μέτρα στη δισκοβολία το 1905, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, με επίδοση 40,29 μ. Τον επόμενο χρόνο στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας αναδείχτηκε πρώτος στη λιθοβολία με επίδοση 19.92,5 μ., ήταν δεύτερος στη δισκοβολία με 38,06 μ. και στην ελληνική δισκοβολία με 32,80 μ.

Το 1908 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου παρέλασαν για πρώτη φορά οι σημαίες των χωρών που μετείχαν στους Αγώνες και ο Νίκος Γεωργαντάς ήταν ο πρώτος έλληνας σημαιοφόρος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο αγωνιστικό μέρος ήταν 6ος στην ελληνική δισκοβολία, ενώ συμμετείχε στη δισκοβολία και τη σφαιροβολία χωρίς να διακριθεί.

Το 1920 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ κι επέστρεψε στην Ελλάδα το 1932. Συνέχισε την προσφορά του στον αθλητισμό και μετά την αποχώρησή του από τους στίβους. Από το 1955 έως το 1957 διετέλεσε πρόεδρος του ΠΓΣ.

Ο Νικόλαος Γεωργαντάς πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1958 στην Αθήνα, σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία του έγινε στο A’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ