Μαίρη Μαράντη: H «βασίλισσα της πίστας»

Μαίρη Μαράντη (1950 – 2023)
Μαίρη Μαράντη (1950 – 2023)

Η Μαίρη Μαράντη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Τσεκούρα) υπήρξε μία από τις δημοφιλέστερες ερμηνεύτριες του ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού, κυρίως τη δεκαετία του 1970, με επιτυχίες όπως τα τραγούδια «Η πιο μεγάλη μου αγάπη είσαι εσύ», «Για σένα», «Κόσμε γιατί», «Έχω κάψες», «Δώσ' μου να πιω», «Πάρε με αγκαλιά» και «Θα πάρω φόρα».

Η Μαίρη Μαράντη γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1950 στο Αίγιο. Πρωτοανέβηκε στο πάλκο το 1970 και σύντομα αποκλήθηκε «βασίλισσα της πίστας». Δισκογραφικά συνεργάστηκε με τoυς Τάκη Σούκα, Δώρο Γεωργιάδη, Τάκη Μουσαφίρη, Σπύρο Παπαβασιλείου, Αντώνη Ρεπάνη, Λυκούργο Μαρκέα, Γιώργο Κατσαρό, Στράτο Καμενίδη, Μάκη Γιάπρακα και τον σύζυγό της Γιάννη Καραμπεσίνη (1931-2011).

Οι νεώτερες γενιές τη γνώρισαν μέσα από το τραγούδι των Μάκη Γιαπράκα και Πάνου Φαλάρα «Θα πάρω φόρα», που ακουγόταν στη σπονδυλωτή ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος» (1998) και συγκεκριμένα στη σκηνή που ο εργοστασιάρχης Τσετσένογλου (Γιώργος Αρμένης), ευρισκόμενος σε άκρατη ευθυμία, βάζει φωτιά στην καπαρντίνα του και δίνει εντολή να κατεδαφίσουν το λαϊκό κέντρο (σκυλάδικο για την ακρίβεια) «Βιετνάμ».

Η Μαίρη Μαράντη πέθανε στις 28 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, σε ηλικία 72 ετών, καταβεβλημένη από το καρκίνο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ