Μάκης Δεμίρης

Ο Μάκης Δεμίρης με τον Νίκο Ρίζο
Ο Μάκης Δεμίρης με τον Νίκο Ρίζο

Ο Μάκης Δεμίρης (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Πρόδρομου Κουλούμπα) ήταν έλληνας ηθοποιός, που διακρίθηκε κυρίως σε δεύτερους κωμικούς ρόλους, λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ‘70 με τον ρόλο του στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Η γειτονιά μας».

Ο Μάκης Δεμίρης γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και στο Ωδείο Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1960, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1964 στην επιθεώρηση του Γιώργου Γιαννακόπουλου «Η Αθηναία του 1964», που ανέβασε ο θίασος Άννας Καλουτά, Νίκου Σταυρίδη, Γιάννη Γκιωνάκη και Τάκη Μηλιάδη στο θέατρο «Μετροπόλιταν» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τον επόμενο χρόνο έκανε και το ντεμπούτο στον κινηματογράφο στην κλασική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Υπάρχει και φιλότιμο».

Έπαιξε σε δεκάδες ταινίες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 («Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις: Γης μαδιάμ», «Διακοπές στο Βιετνάμ», «Η Αλίκη Δικτάτωρ», «Η κόμισσα της Κέρκυρας», «Μαντώ Μαυρογένους» κ.ά.) και σε βιντεοταινίες την ίδια δεκαετία («Ένας μπόμπος στα θρανία», «Παπαδίστικη Κομπανία Νο2» κ.ά.). Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του καθηγητή Λεωνίδα Ζουμπά στις νεανικές κωμωδίες του Όμηρου Ευστρατιάδη «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα» (1982) και «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα Νο2» (1983).

Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στη σειρά «Ο κύριος συνήγορος», μία από πρώτες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Τη μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισε ωστόσο στη θρυλική σειρά του Κώστα Πρετεντέρη «Η γειτονιά μας» στο ρόλο του καφετζή Μάκη Κατσαούνη.

Ο Μάκης Δεμίρης πέθανε από ανακοπή της καρδιάς στις 14 Οκτωβρίου 1999 στο σπίτι του στα Πατήσια, σε ηλικία 60 ετών. Λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του είχε επιστρέψει από θεατρική περιοδεία και όλα έδειχναν ότι η πορεία της υγείας του εξελισσόταν καλά, ύστερα από μία μεγάλη περιπέτεια που πέρασε τη δεκαετία του ‘80, με καρκίνο του φάρυγγα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ