Φερντινάν Μπερτιέ: Ένας πρωτοπόρος της κουλτούρας των κωφών

Φερντινάν Μπερτιέ (1803 – 1886)
Φερντινάν Μπερτιέ (1803 – 1886)

Ο Φερντινάν Μπερτιέ (Ferdinand Berthier) ήταν κωφός γάλλος εκπαιδευτικός και διανοούμενος, o οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της κουλτούρας των κωφών, σε μια εποχή που όσοι είχαν προβλήματα ακοής ήταν απόβλητοι της κοινωνίας.

Ο Φερντινάν Μπερτιέ γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1803 στο Λουάν της ανατολικής Γαλλίας. Γιος χειρουργού, έχασε την ακοή του στην ηλικία των 4 χρόνων και στα 8 του έγινε δεκτός στο Εθνικό Ινστιτούτο για Νεαρούς Κωφούς στο Παρίσι. Οι γονείς του ήλπιζαν ν’ αποκτήσερι τις βασικές επαγγελματικές δεξιότητες για ν’ ακολουθήσει το επάγγελμα του εμπόρου.

Ωστόσο, ο νεαρός Φερντινάν διακρίθηκε όλως ιδιαιτέρως στο σχολείο και με την προτροπή των δασκάλων του αποφάσισε ν’ ακολουθήσει καριέρα εκπαιδευτικού. Ύστερα από πρόσθετη ειδική εκπαίδευση, επέστρεψε ως καθηγητής στο σχολείο του και στα 27 του ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους καθηγητές του.

Το πρώτο συμπόσιο για κωφούς στη Γαλλία

Το 1834 οργάνωσε το πρώτο σιωπηλό συμπόσιο για κωφούς στη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια, γυναίκες, δημοσιογράφοι και κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να παρακολουθούν την ετήσια εκδήλωση.

Επίσης, ζήτησε και πέτυχε από τη γαλλική κυβέρνηση τη δημιουργία μιας οργάνωσης που θα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της κοινότητας των κωφών. Έτσι ιδρύθηκε η Κεντρική Εταιρεία Κωφαλάλων («Société Centrale des Sourds-muets»), η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση εκπαιδευτικών μαθημάτων για ενήλικες κωφούς και παράλληλα κατέβαλε προσπάθειες για την ανύψωση του κοινωνικού επιπέδου των ατόμων με προβλήματα ακοής.

Ως δημόσιο πρόσωπο πλέον, ο Μπερτιέ χρησιμοποίησε τη φήμη του για ν’ αναδείξει το έργο άλλων εμπνευσμένων κωφών ανθρώπων. Έγραψε βιβλία για την ιστορία της νοηματικής γλώσσας και βιογραφίες για όσους αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των κωφών. Το 1849 χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, όντας το πρώτο κωφό άτομο που έλαβε την υψηλότερη διάκριση της Γαλλίας.

Ο Φερντινάν Μπερτιέ πέθανε στις 12 Ιουλίου 1886 στο Παρίσι, σε ηλικία 82 ετών.

Η παρακαταθήκη του Μπερτιέ

Ο Φερντινάν Μπερτιέ παραμένει ένας από τους βασικούς ακτιβιστές για τα δικαιώματα των κωφών και οι προσπάθειές του προώθησαν την εκπαίδευση και την αντίληψη της κοινότητας των κωφών και των βαρήκοων σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Σήμερα, τα σιωπηλά συμπόσια διεξάγονται ακόμα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το έργο του βοήθησε επίσης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της νοηματικής γλώσσας και της κουλτούρας των κωφών και στην προώθηση της χρήσης της νοηματικής γλώσσας στην εκπαίδευσή τους. Ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της προάσπισης των συμφερόντων τους από τον Μπερτιέ, οι κωφοί και οι βαρήκοοι έχουν πλέον τη δυνατότητα ν’ απολαμβάνουν περισσότερο από ποτέ τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και του δικαιώματος της οδήγησης οχημάτων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ