Άρης Σισσούρας: Ένας από τους «αρχιτέκτονες» του ΕΣΥ

Άρης Σισσούρας (1938 – 2023)
Άρης Σισσούρας (1938 – 2023)

Ο Άρης Σισσούρας ήταν έλληνας καθηγητής επιχειρησιακής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με ερευνητικό έργο στον τομέα σχεδιασμού και μάνατζμεντ των υπηρεσιών υγείας. Ο Άρης Σισσούρας υπήρξε εκ των «αρχιτεκτόνων» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Ο Άρης Σισσούρας γεννήθηκε το 1938 στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Επιχειρησιακή Έρευνα στα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ (μάστερ) και Μάντσεστερ, όπου έλαβε το διδακτορικό του.

Δίδαξε Επιχειρησιακή Έρευνα και Μάνατζμεντ στο τμήμα Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ως μέλος του διδακτικού προσωπικού (ΔΕΠ) την πενταετία 1970-1975. Οι έρευνές του εστιάστηκαν στον τομέα σχεδιασμού και μάνατζμεντ των υπηρεσιών υγείας.

Το 1975 εξελέγη Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2009. Οργάνωσε τη Μονάδα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν βασικές μελέτες σχεδιασμού και ανάλυσης των υπηρεσιών του ΕΣΥ, όπως η μελέτη (ανάθεση από τον Σπύρο Δοξιάδη) στην οποία βασίστηκε στη συνέχεια αποκλειστικά η χωροθέτηση και ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Υγείας της χώρας.

Ήταν από τους «αρχιτέκτονες» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς υπήρξε και μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του ΕΣΥ (1981-1982). Διετέλεσε Διοικητής του ΙΚΑ (1981-1984) και σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, ως αναλυτής και μέλος επιτροπών και ομάδων σχεδιασμού και παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων του ΕΣΥ.

Μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), διετέλεσε Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τη διετία 1985-1987. Ως μέλος του ΠΑΣΟΚ ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Φωκίδα τη δεκαετία του 1980.

Τον Νοέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Τα μετέωρα βήματα του ΕΣΥ», στο οποίο αναφέρει ότι η θεσμοθέτηση του ΕΣΥ το 1983 διέγραψε μία μετέωρη πορεία μεταξύ μιας εντυπωσιακής ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών ιατρικής υποστήριξης, από τη μία, και θεσμικής ανεπάρκειας, χαμηλών αποδόσεων και μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών από τις υπηρεσίες, από την άλλη.

Το βιβλίο επιχειρεί ν’ απαντήσει σ’ αυτές τις καίριες αντιφάσεις και στο βασανιστικό ερώτημα: πώς μια τέτοια πρόταση για την υγεία, όχι μόνο αξιακά και θεσμικά εδραιωμένη σε αρχές ισότητας και καθολικής κάλυψης, αλλά και αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο, «ξεστράτισε» στο δρόμο της ολοκλήρωσής της.

Η ανάλυση επικεντρώνεται στους παράγοντες που καθόρισαν τα «μετέωρα βήματα» του μεταρρυθμιστικού έργου – παράγοντες που διατρέχουν το πολιτικό, το κομματικοκρατικό και το οικονομικό περιβάλλον, την κοινωνική και συλλογική υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων, την επιρροή των ομάδων πίεσης και συμφερόντων, και βεβαίως, την ικανότητα του συστήματος να διαχειριστεί τις αλλαγές και την αποδοτική χρήση των πόρων.

Ο Άρης Σισσούρας πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, σε ηλικία 85 ετών. Ήταν παντρεμένος με την καθηγήτρια φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δώρα Κάββουρα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ