Γιούνις Νιούτον Φουτ: Η πρωτοπόρος στην ανακάλυψη του φαινομένου του θερμοκηπίου

Γιούνις Νιούτον Φουτ (1819 – 1888)
Γιούνις Νιούτον Φουτ (1819 – 1888)

Η Γιούνις Νιούτον Φουτ (Eunice Newton Foote) ήταν αμερικανίδα επιστήμονας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας. Υπήρξε πρωτοπόρος στην ανακάλυψη του φαινομένου του θερμοκηπίου και του ρόλο του στην υπερθέρμανση της Γης.

Ο Γιούνις Νιούτον γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1819 στο Γκόσεν του Κονέκτικατ. Παρακολούθησε το Troy Female Seminary, ένα σχολείο που ενθάρρυνε τις μαθήτριες να παρακολουθούν επιστημονικές διαλέξεις και να συμμετέχουν σε εργαστήρια χημείας. Το 1841 παντρεύτηκε τον δικηγόρο Ελίσα Φουτ, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες.

Εκστρατεία για τα δικαιώματα της γυναίκας

Παρότι η επιστήμη έγινε δια βίου πάθος για τη Φουτ, δεν παρέλειψε να αφιερώσει χρόνο στην εκστρατεία για τα δικαιώματα της γυναίκας. Το 1848 συμμετείχε στο Πρώτο Συνέδριο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο Σενέκα Φολς. Ήταν η πέμπτη κατά σειρά που υπέγραψε τη Διακήρυξη των Συναισθημάτων (Declaration of Sentiments), ένα κείμενο που απαιτούσε κοινωνική και νομική ισότητα για τις γυναίκες.

Την εποχή της, οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από την επιστημονική κοινότητα. Απτόητη, η Φουτ έκανε πειράματα μόνη της. Αφού τοποθέτησε θερμόμετρα υδραργύρου σε γυάλινους κυλίνδρους, ανακάλυψε ότι ο κύλινδρος που περιείχε διοξείδιο του άνθρακα θερμαινόταν περισσότερο από τον ήλιο. Η Φουτ ήταν ο πρώτος επιστήμονας που έκανε τη σύνδεση μεταξύ των αυξανόμενων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και της θέρμανσης της ατμόσφαιρας.

Oι δύο πρώτες μελέτες φυσικής που δημοσιεύτηκαν από γυναίκα στις ΗΠΑ

Αφού η Φουτ δημοσίευσε τα ευρήματά της, εκπόνησε και μία δεύτερη μελέτη για τον ατμοσφαιρικό στατικό ηλεκτρισμό, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the American Association for the Advancement of Science». Αυτές ήταν οι δύο πρώτες μελέτες φυσικής που δημοσιεύτηκαν από γυναίκα στις ΗΠΑ.

Περί το 1856, ένας άνδρας επιστήμονας παρουσίασε την εργασία της στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν σε περαιτέρω πειράματα που αποκάλυψαν αυτό που είναι γνωστό στην εποχή μας ως φαινόμενο του θερμοκηπίου - όταν αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύουν τη θερμότητα από τον ήλιο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης σταδιακά να αυξάνεται.

Η Γιούνις Νιούτον Φουτ πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου 1888 στο Λένοξ της Μασαχουσέτης, σε ηλικία 69 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ