Μάικλ Κόλινς: Ο αστροναύτης του «Απόλλων 11» που δεν πάτησε στη Σελήνη

Μάικλ Κόλινς (1930 – 2021)
Μάικλ Κόλινς (1930 – 2021)

Ο αμερικανός αστροναύτης Μάικλ Κόλινς (Michael Collins) ήταν μέλος του πληρώματος του διαστημοπλοίου «Απόλλων 11», που έκανε το ιστορικό, πρώτο ταξίδι στη Σελήνη το 1969. Όμως δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο έδαφός της, καθώς παρέμεινε σε τροχιά στο διαστημικό σκάφος, ενώ οι δύο συνάδελφοί του, ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν, έγραφαν ιστορία, περπατώντας στη Σελήνη.

Αν και ήταν το μοναδικό μέλος της αποστολής του «Απόλλων 11» που δεν πάτησε στο φεγγάρι, έλεγε πάντα ότι δεν αισθανόταν καμία πίκρα. Υποστήριζε μάλιστα ότι ήταν «πολύ ευτυχής που έμεινε ολομόναχος» στο διάστημα για 32 ώρες και σχολίαζε, με κάποια δόση χιούμορ, ότι «ήταν ένας από τους ελάχιστους Αμερικανούς που δεν παρακολούθησε την προσσελήνωση, αφού δεν είχε τηλεόραση στο διαστημόπλοιο».

O Μάικλ Κόλινς (δεξιά) με τον Τζον Γιανγκ κι ένα μοντέλο του διαστημικού σκάφους «Τζέμινι»Ο Μάικλ Κόλινς γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1930 στη Ρώμη, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως στρατιωτικός ακόλουθος. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, όπως ο πατέρας του και ο μεγαλύτερος αδελφός του και ζήτησε μετάταξη στην αεροπορία, όπου μετά τη βασική του εκπαίδευση διακρίθηκε ως πιλότος δοκιμών.

Μέλος του «Τζέμινι 10»

Εντάχθηκε στο σώμα των αστροναυτών το 1963 και συμμετείχε στο διαστημικό πρόγραμμα επανδρωμένων πτήσεων «Τζέμινι». Ήταν μέλος του πληρώματος – μαζί με τον Τζον Γιανγκ – του διαστημοπλοίου «Τζέμινι 10», που εκτοξεύτηκε στις 18 Ιουλίου 1966 από τον ακρωτήριο Κανάβεραλ. Μετά τη συνάντηση και τη σύνδεση με το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα «Εϊτζίνα», οι δύο άνδρες χρησιμοποίησαν τους πυραυλοκινητήρες του «Εϊτζίνα» για να προωθηθούν στο ύψος-ρεκόρ των 764 χιλιομέτρων.

Σε αυτή την τροχιά, ο Κόλινς πραγματοποίησε έξοδο από το διαστημόπλοιο (διαστημικό περίπατο), για ν’ αφαιρέσει από το οπίσθιο άκρο του Τζέμινι εξοπλι­σμό που χρειαζόταν για ένα πείραμα σχετικό με τους μικρομετεωρίτες. Στη συ­νέχεια επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να στερεώσει παρόμοια συσκευή στο «Εϊτζίνα». Το διαστημόπλοιο «Τζέμινι 10» με τους δυο αστροναύτες επέστρεψε στη Γη στις 21 Ιουλίου 1966.

Το ιστορικό πρώτο ταξίδι στη Σελήνη

Ο Κόλινς, μαζί με τους Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν, αποτέλεσαν το πλήρωμα του «Απόλλων 11», που πραγματοποίησε το ιστορικό πρώτο ταξίδι στη Σελήνη. Στις 20 Ιουλίου 1969, ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν προσεδαφίστηκαν στη Σελήνη, ενώ ο Κόλινς παρέμεινε με τον θαλαμίσκο ελέγχου σε τροχιά περι­φοράς γύρω από τη Σελήνη, σε ύψος 97 ως 121 χιλιομέτρων. Στις 21 Ιουλίου, οι Άρμστρονγκ και Όλντριν επανασυνδέθηκαν μαζί του και, την επόμενη μέρα, οι αστροναύτες εγκατέλειψαν τη σεληνιακή τροχιά, για να προσθα­λασσωθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις 24 Ιουλίου.

Το πλήρωμα του «Απόλλων 11»Το ταξίδι του αυτό γύρω από τη Σελήνη υπήρξε η τελευταία διαστημική του αποστολή. Αποστρατεύτηκε ένα χρόνο αργότερα με το βαθμό του υποπτεράρχου και αμέσως διορίστηκε από τον πρόεδρο Νίξον υφυπουργός Εξωτερικών για τις δημόσιες υποθέσεις. Το 1971 διορίστηκε διευ­θυντής του Εθνικού Μουσείου Αεροναυτικής και Διαστήματος του Ινστι­τούτου Σμιθσόνιαν και το 1978 αναπληρωτής γραμματέας του ιδρύματος. Το 1980 ανέλαβε αντιπρόεδρος της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Vought Corporation.

Παρά τη μεγάλη ηλικία του, ο Μάικλ Κόλινς ήταν τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο πιο δραστήριος από τους βετεράνους των αποστολών του διαστημικού προγράμματος «Απόλλων» και ο πιο ποιητικός, όταν αναφερόταν στις αναμνήσεις του από τη Σελήνη.

«Χιούστον, βλέπω τον κόσμο στο φινιστρίνι μου»

«Όταν φεύγαμε και την είδαμε, ωωω, τι επιβλητική σφαίρα», είπε χαρακτηριστικά το 2019. «Ο ήλιος βρισκόταν πίσω της και φωτιζόταν από έναν χρυσό κύκλο που έκανε τους κρατήρες της πραγματικά αλλόκοτους, λόγω της αντίθεσης μεταξύ του λευκότερου λευκού και του κατάμαυρου μαύρου. Όσο φαντασμαγορική και εντυπωσιακή κι αν ήταν, δεν συγκρινόταν με αυτό που βλέπαμε από το άλλο φινιστρίνι. Εκεί κάτω βρισκόταν αυτή η μικρή κουκκίδα, σε μέγεθος αντίχειρα, ένα μαγευτικό πραγματάκι φωλιασμένο στο μαύρο βελούδο του σύμπαντος. Είπα στο κέντρο ελέγχου: Χιούστον, βλέπω τον κόσμο στο φινιστρίνι μου». Την αποστολή αυτή περιέγραψε στο βιβλίο του «Carrying the Fire», που εκδόθηκε το 1974.

Ο Μάικλ Κόλινς πέθανε στις 28 Απριλίου 2021 στο σπίτι στη πόλη Νέιπλς της Φλώριδας, σε ηλικία 90 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ