Τζέιν Ντίγκμπι: Η αγγλίδα αριστοκράτισσα που σκανδάλισε τη μετεπαναστατική Αθήνα

Τζέιν Ντίγκμπι (1807 – 1881)
Τζέιν Ντίγκμπι (1807 – 1881)

Η Τζέιν Ντίγκμπι (Jane Digby) ήταν αγγλίδα αριστοκράτισσα, με πολυτάραχη ζωή στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τέσσερις γάμους και πάμπολλες ερωτικές περιπέτειες. Στη χώρας μας είναι περισσότερο γνωστή ως Τζέιν Θεοτόκη, από τον γάμο της με τον Κερκυραίο μεγαλοκτηματία κόντε Σπυρίδωνα Θεοτόκη. Στα χρόνια της παραμονής της στη μετεπαναστατική Ελλάδα σκανδάλισε τη μικρή αθηναϊκή κοινωνία για τους έρωτές της με τον βασιλιά Όθωνα και κυρίως με τον στρατηγό και αγωνιστή του ‘21 Χριστόδουλο Χατζηπέτρο.

Η Τζέιν Ελίζαμπεθ Ντίγκμπι γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1807 στο Νόρφολκ της Αγγλίας και ήταν κόρη του ναυάρχου Χένρι Ντίγκμπι, ο οποίος είχε κάνει μεγάλη περιουσία τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στο μερίδιό του από τις λείες πλοίων του ισπανικού στόλου.

Μεγαλωμένη στα πούπουλα, η νεαρή Τζέιν παντρεύτηκε στα 17 της τον βαρώνο Έντουαρντ Λο, αργότερα κυβερνήτη της Ινδίας. Μη αντέχοντας τις εξωσυζυγικές της σχέσεις με τον εξάδελφό της συνταγματάρχη Τζορτζ Άνσον και τον αυστριακό διπλωμάτη πρίγκιπα Φέλιξ φον Σβάρτσενμπεργκ, ο Λο τη χώρισε το 1830. Με τον Λο απέκτησε δύο παιδιά – το ένα πέθανε στη γέννα και το δεύτερο δύο ετών.

Η διαδικασία του διαζυγίου ήταν επώδυνη και για τους δύο, καθώς έπρεπε να περάσει από τον Βουλή των Λόρδων, καθώς ο Λο ήταν βαρώνος. Έτσι, όλη η Αγγλία έμαθε μέσω του Τύπου τη σχέση τους και τους έρωτες της όμορφης Τζέιν.

Η Τζέιν συνέχισε τη σχέση της με τον Φέλιξ, με τον οποίο απέκτησε ένα κορίτσι κι ένα αγόρι, που πέθανε λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη συνέβαλε στη διάλυση του δεσμού τους.

Πορτρέτο της Ντίγκμπι από τον Γιόζεφ Καρλ ΣτίλερΜε τον αέρα της αριστοκράτισσας κι έχοντας αποκτήσει διεθνείς διασυνδέσεις, η Τζέιν εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου δεν άργησε να γίνει μία από τις ερωμένες του βασιλιά Λουδοβίκου Α’, πατέρα του Όθωνα. Θαμπωμένος από την ομορφιά της, ο Λουδοβίκος διέταξε τον ζωγράφο της Αυλής Γιόζεφ Καρλ Στίλερ να την απαθανατίσει στον γνωστό πίνακά του.

Τελικά το 1833 παντρεύτηκε τον βαρώνα Καρλ φον Φένιγκεν, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά (ένα αγόρι κι ένα κορίτσι). Δύο χρόνια αργότερα γνώρισε κι ερωτεύτηκε τον Σπυρίδωνα Θεοτόκη, γόνο της γνωστής αριστοκρατικής οικογένειας της Κέρκυρας, που σπούδασε στη Χαϊδελβέργη. Το τρίτο πρόσωπο προκάλεσε την έκρηξη του συζύγου της και ο γάμος τους οδηγήθηκε σε διαζύγιο, που βγήκε ύστερα από πολλές περιπέτειες. Προηγουμένως, ο απατημένος σύζυγός διέσωσε την τιμή του, σύμφωνα με τα ήθη της εποχής, προσκαλώντας και τραυματίζοντας σε μονομαχία τον έλληνα αντίζηλό του.

Μετά το διαζύγιό της η Τζέιν έγινε κυρία Θεοτόκη το 1841 στη Μασσαλία, έχοντας ασπαστεί το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Το νιόπαντρο ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Αθήνα με τον γιο τους Λεωνίδα. Και ο τρίτος γάμος της δεν έμελλε να ευδοκιμήσει. Διαλύθηκε το 1846, όταν ο εξάχρονος Λεωνίδας έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού τους και σκοτώθηκε. Συνέβαλε στο χωρισμό τους και οι απιστίες του συζύγου της, που είχαν διαρρήξει τη σχέση τους.

Τα επόμενα έξι χρόνια η Τζέιν έκανε διάφορα ταξίδια στην Ευρώπη και την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το 1852 επανήλθε στην Αθήνα. Οι βραχύβιες σχέσεις της με τον βασιλιά Όθωνα και περισσότερο με τον στρατηγό Χατζηπέτρο προκάλεσαν σκάνδαλο στην μικρή Αθήνα της εποχής εκείνης. Όταν συνέλαβε τον Χατζηπέτρο να την απατά με την υπηρέτριά της διέλυσε τον δεσμό τους και δεν ξαναεπέστρεψε στην Ελλάδα.

Πήγε νοτιότερα, όπου βρήκε τελικά το νόημα της ζωής στο χαρέμι του σεΐχη Μετζουέλ ελ Μεζράμπ, ηγέτη μιας αραβικής φυλής στη Συρία, που ήταν 20 χρόνια μικρότερός της. Η Τζέιν ασπάστηκε τη μουσουλμανική θρησκεία κι έζησε ευτυχισμένη με τον σύζυγό της, υιοθετώντας τον νομαδικό βίο των Αράβων εκείνης της εποχής.

Η Τζέιν Ντίγκμπι πέθανε από δυσεντερία στις 11 Αυγούστου 1881 στη Δαμασκό, σε ηλικία 74 ετών και τάφηκε στο τοπικό προτεσταντικό κοιμητήριο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ