Μικέλε Γκράμσι: Ο ιταλός φιλέλληνας που πάλεψε για την Ελλάδα το 1821

Η Μάχη στο Μανιάκι, στην οποία έλαβε μέρος ο Μικέλε Γκράμσι (1787 - 1873)

Ο Μικέλε Γκράμσι (Michele Gramsci) ήταν ιταλός φιλέλληνας στρατιωτικός, με μεγάλη δράση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά την Απελευθέρωση, παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του στην Ελλάδα.

Ο Μικέλε Γκράμσι γεννήθηκε το 1787 στη Νεάπολη (Νάπολι) του τότε Βασιλείου της Νεαπόλεως. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και υπηρέτησε στο στρατό του Βασιλείου των Δύο Σικελιών, όπου έφτασε ως το βαθμό του λοχαγού του πυροβολικού.

Ο ερχομός στην Ελλάδα ως επικεφαλής ομάδας Ιταλών πυροβολητών και πυροτεχνουργών

Συνδέθηκε φιλικά με πολλούς Έλληνες που υπηρετούσαν στον ίδιο στρατό, υπό τις διαταγές του άγγλου φιλέλληνα Ριχάρδου Τσωρτς. Με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης παραιτήθηκε από τη θέση του και τον Μάιο του 1821 έφτασε στην Ελλάδα, επικεφαλής ομάδας Ιταλών πυροβολητών και πυροτεχνουργών, που τόσο τους είχε ανάγκη ο Αγώνας.

Αφού κατατάχθηκε, με τον βαθμό του λοχαγού, στο πρώτο τμήμα τακτικού ελληνικού στρατού που συγκροτήθηκε, ο Γκράμσι ανέλαβε τη διοίκηση του πυροβολικού του και το 1822 ανδραγάθησε στο Ναύπλιο, συλλαμβάνοντας, χάρη στην ετοιμότητά του, ένα αγγλικό μπρίκι που πήγε να ανεφοδιάσει με τρόφιμα τους πολιορκούμενους Τούρκους.

Οι πληροφορίες που διαβίβαζε στον Δημήτριο Υψηλάντη

Κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, το 1825, ο Γκράμσι, εκτός από την προσωπική του συμμετοχή στις επιχειρήσεις (πολιορκίες μεσσηνιακών φρουρίων, Μάχη στο Μανιάκι κ.ά.), προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα των πληροφοριών. Αφού συνδέθηκε με συμπατριώτες του και άλλους – Γάλλους και Άγγλους – αξιωματικούς, που υπηρετούσαν στο στρατό των Τούρκων, φρόντιζε να συλλέγει, με τη βοήθειά τους, στρατιωτικές πληροφορίες και να τις διαβιβάζει στον Δημήτριο Υψηλάντη, προς τον οποίο έτρεφε απεριόριστο σεβασμό.

Μετά την Απελευθέρωση, ο Γκράμσι παρέμεινε στην Ελλάδα κι εργάστηκε σε διάφορες τεχνικές υπηρεσίες.

Ο Μικέλε Γκράμσι πέθανε το 1873 στην Αθήνα, σε ηλικία 86 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ