Λέον Σβάρτσμπαουμ

Λέον Σβάρτσμπαουμ (1921 – 2022)
Λέον Σβάρτσμπαουμ (1921 – 2022)

Ο Λέον Σβάρτσμπαουμ (Leon Schwarzbaum) ήταν γερμανοπολωνός, επιζών του Ολοκαυτώματος και ακτιβιστής που μαχόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του για να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συχνά, εξέφραζε την οργή του για το ότι πολύ λίγοι εγκληματίες ναζί λογοδότησαν ενώπιον της δικαιοσύνης, κυρίως στη Γερμανία.

Ο Λέον Σβάρτσμπαουμ γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1921 στο Αμβούργο από εβραϊκή οικογένεια με καταγωγή από την Πολωνία, αλλά μεγάλωσε το Μπέντζιν της Άνω Σιλεσίας (σήμερα στην Πολωνία), απ’ όπου η οικογένειά του μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς το 1943 μετά τη διάλυση του γκέτο.

Ήταν το μόνο μέλος της οικογένειάς του που επέζησε από το Ολοκαύτωμα, αφού πέρασε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς, Μπούχενβαλντ και Ζάξενχαουζεν, απ’ όπου απελευθερώθηκε στις 5 Μαΐου 1945 από τους Αμερικανούς.

Στη συνέχεια έζησε στο Δυτικό Βερολίνο κι εργαζόταν ως έμπορος έργων τέχνης, ενώ παράλληλα δεν σταμάτησε να μιλά για τη φρίκη του ναζισμού σε συνέδρια σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε σχολεία.

Τα τελευταία χρόνια ο Σβάρτσμπαουμ είχε καταθέσει σε δίκες εναντίον ναζιστών, πρώην δεσμοφυλάκων στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Καταλυτικής σημασίας ήταν η κατάθεσή του το 2016 στη δίκη του πρώην δεσμοφύλακα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, Ράινχολντ Χάνινγκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, αλλά πέθανε λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της απόφασης χωρίς ποτέ να πάει στη φυλακή.

Στα τέλη του 2021 ο Σβάρτσμπαουμ εμφανίστηκε στη δίκη του πρώην δεσμοφύλακα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, Γιόζεφ Σουτς, 101 ετών, και ζήτησε «να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ο Λέον Σβάρτσμπαουμ πέθανε στις 13 Μαρτίου 2022 στο Πότσνταμ της Γερμανίας, σε ηλικία 101 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ