Όλγα Τουρνάκη: Η θεατρική ηθοποιός που διακρίθηκε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος

Όλγα Τουρνάκη (1933 – 2022)
Όλγα Τουρνάκη (1933 – 2022)

Ο Όλγα Τουρνάκη ήταν κυρίως θεατρική ηθοποιός, με πολύχρονη θητεία στο Εθνικό Θέατρο. Διακρίθηκε κυρίως σε .

Η Όλγα Τουρνάκη γεννήθηκε το 1933 στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας. Σπούδασε αρχικά στη Γυμναστική Ακαδημία (ΤΕΦΑΑ) και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Τελικά διάλεξε την υποκριτική και αποφοίτησε από τη Δραματικής Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Η καριέρα της στο Εθνικό Θεάτρο

Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Όσον αφορά το αρχαίο δράμα, έως το 1958 συμμετείχε στο Χορό («Εκάβη», «Οιδίπους Τύραννος», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» κ.ά.), το 1959 προήχθη σε Κορυφαία («Ορέστεια», «Βάτραχοι-Κύκλωψ» κ.ά.), ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευρυδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.).

Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο του Λαρς φον Τρίερ «Ντόγκβιλ» (2004). Επίσης, δίδαξε υποκριτική και ορθοφωνία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Οι εμφανίσεις στον κινηματογράφο

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 15 ταινίες («Ερωτικά Παιχνίδια», «Ηλέκτρα», «1922» του Νίκου Κούνδουρου, «Ο ήλιος του θανάτου» του Ντίνου Δημόπουλου, «Στο δρόμο του Θεού», «...και επί γης ειρήνη» κ.α), μεταξύ 1960 και 2001. Έπαιξε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές («Αστροφεγγιά», «Ετυμηγορία», «Η κραυγή των λύκων», «Λούμπεν» κ.ά.) και σε τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις («Εκκλησιάζουσαι», «Καπνοτόπια», «Ματωμένος γάμος», «Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ», «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» κ.ά.).

Είχε συμπράξει σε ηχογραφήσεις έργων ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 1977-1978, ως αφηγήτρια στο μπαλέτο «Γένεση» του Μιχάλη Αδάμη σε χορογραφία Ζουζούς Νικολούδη.

Η Όλγα Τουρνάκη πέθανε στις 15 Μαρτίου 2022 στην Αθήνα, σε ηλικία 89 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ