Κυριάκος Σκούρτης

Αποτυχία επιχειρήσεως. Επιχρωματισμένη λιθογραφία, βασισμένη στην ελαιογραφία του Henri Decaisne.

Ο Κυριάκος Σκούρτης ήταν υδραίος ναυτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά την τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο Κυριάκος Σκούρτης είχε ναυτολογηθεί με άλλους νησιώτες και είχε υπηρετήσει ως πλοίαρχος στον τουρκικό στόλο. Με την έναρξη της Επανάστασης, από την Ύδρα όπου βρισκόταν, έλαβε ενεργό μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις.

Στη διάρκεια των εμφυλίων συρράξεων ανήκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο του Γεωργίου Κουντουριώτη, ο οποίος κατά την εισβολή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο τον διόρισε αρχιστράτηγο για την αντιμετώπιση των αιγυπτιακών δυνάμεων.

Ο διορισμός ενός θαλασσινού που αγνοούσε τις τακτικές των χερσαίων επιχειρήσεων σχολιάστηκε δυσμενώς και με φαιδρότητα από αντιπάλους, αλλά και φίλους της κυβέρνησης Κουντουριώτη. Ο φυλακισμένος Κολοκοτρώνης, όταν πληροφορήθηκε τον διορισμό του Σκούρτη, είπε: «Τώρα δεν λείπει, παρά να διορίσουν και τον γέρο-Νοταρά ναύαρχο αντί του Μιαούλη», εννοώντας τον Κορίνθιο πρόκριτο Πανούτσο Νοταρά.

Η ανικανότητα του Σκούρτη φάνηκε έντονα κατά τη διάρκεια της Μάχης στα Κρεμμύδια (7 Απριλίου 1825), όπου οι ελληνικές δυνάμεις υπέστησαν πανωλεθρία από τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 600 νεκρούς.

Για την ήττα των Ελλήνων όλοι οι απομνημονευματογράφοι του Αγώνα θεωρούν υπεύθυνο τον Σκούρτη. Όπως αναφέρει ο Κασομούλης μετά τη μάχη, «ο Σκούρτης ούτε εφαίνετο, ούτε ακούγετο πλέον, και τρύπωνεν υπό τον Πρόεδρον να μη τον ξεσχίοουν οι στρατιώται».

Ο Κουντουριώτης δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντικαταστήσει τον Σκούρτη στην ηγεσία του στρατού με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον οποίο αποφυλάκισε.

Ο Κυριάκος Σκούρτης σε ανταμοιβή των υπηρεσιών του πήρε μετά την απελευθέρωση όλα τα εθνικά κτήματα (πρώην τουρκικά) στο χωριό Δαμαλάς (Τροιζήνα).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ