Ανάργυρος Λεμπέσης

Ανάργυρος Λεμπέσης (1794 – 1842)
Ανάργυρος Λεμπέσης (1794 – 1842)

Ο Ανάργυρος Λεμπέσης ήταν σπετσιώτης καραβοκύρης, με σημαντική δράση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Με την παλικαριά του, τον ζήλο που έδειχνε πάντα, και το φρόνημά του, αναδείχθηκε σ’ έναν από τους πιο άξιους θαλασσομάχους του ‘21.

Ο Ανάργυρος Λεμπέσης γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1794 και διακρίθηκε από νεαρή ηλικία για τις επιδόσεις του θάλασσα. Ανήκε στην τάξη των προκρίτων του νησιού και μυήθηκε από τους πρώτους στη Φιλική Εταιρεία.

Μόλις ξέσπασε η επανάσταση διέθεσε για τις ανάγκες του Αγώνα τα δύο ιδιόκτητα πλοία του «Κυπρία» και «Ασπασία». Ως πλοίαρχος σε ένα από αυτά πήρε μέρος σε πολλές ναυτικές επιχειρήσεις ως το τέλος της Επανάστασης και διακρίθηκε για τη γενναιότητά του.

Σημαντική ήταν η συμβολή του στις ναυμαχίες των Σπετσών (8 Σεπτεμβρίου 1822) και της Σάμου ή των Στενών της Μυκάλης (5 Αυγούστου 1824). Επίσης, συμμετείχε στη ναυμαχία του Γέροντα (29 Αυγούστου 1824), στον εφοδιασμό του Μεσολογγίου, καθώς και στην καταδίωξη των ξένων πλοίων που βοηθούσαν τους Τούρκους.

Μετά την απελευθέρωση ονομάστηκε αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού με τον βαθμό του πλοιάρχου β’ τάξεως και του απονεμήθηκαν ηθικές αμοιβές.

Ο Ανάργυρος Λεμπέσης δολοφονήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1842 στις Σπέτσες από τον Ιωάννη Κούτση, γαμπρό του ισχυρού προκρίτου του νησιού Χατζηγιάννη Μέξη. Οι δύο οικογένειες είχαν οικονομικές διαφορές, που εξελίχθηκαν σε προσωπικές. Ήταν παντρεμένος με τη Μάρω Σαχτούρη, κόρη του αντιναυάρχου Γεωργίου Σαχτούρη, με την οποία είχε αποκτήσει πέντε παιδιά (ένα αγόρι και τέσσερα κορίτσια).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ