Μαρία ντε λος Άνχελες Αλβαρίνιο Γκονθάλεθ

Ισπανίδας θαλάσσια βιολόγος με σημαντικό έργο στο επιστημονικό της πεδίο. Η Άνχελες Αλβαρίνιο, όπως είναι γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους, θεωρείται σήμερα από τους σημαντικότερους Ισπανούς επιστήμονες όλων των εποχών.

Η Μαρία ντε λος Άνχελες Αλβαρίνιο Γκονθάλεθ γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1916, στο Σεράντες της Γαλικίας, ένα χωριό στις βορειοδυτικές ακτές της Ισπανίας. Η αγάπη της για τη φυσική ιστορία ξεκίνησε από την βιβλιοθήκη του πατέρα της και κορυφώθηκε με την έρευνά της στην ωκεανογραφία των ακτογραμμών, έχοντας προηγουμένως σπουδάσει ναυτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Παρόλο που το Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας δεχόταν μόνο άνδρες εκείνη την εποχή, το ερευνητικό της έργο εντυπωσίασε τους ιθύνοντες του οργανισμού, οι οποίοι, το 1952, την ενέταξαν στο δυναμικό του ως θαλάσσια βιολόγο. Η Άνχελες Αλβαρίνιο, ξεκίνησε την πρωτοποριακή έρευνά της στον ζωοπλαγκτόν, στους μικροοργανισμούς εκείνους που χρησιμεύουν ως θεμέλιο της ωκεάνιας τροφικής αλυσίδας και προσδιόρισε ορισμένα είδη ως τους καλύτερους δείκτες για την υγεία των ωκεανών.

Το 1953, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου έγινε η πρώτη επιστήμων που εργάστηκε σε βρετανικό ερευνητικό σκάφος. Ύστερα από αρκετές αποστολές, συνέχισε τις σπουδές της και το ερευνητικό της έργο στις ΗΠΑ, όπου το 1987 συνταξιοδοτήθηκε με δόξες και τιμές ως μια από τις κορυφαίες της επιστήμης της θαλάσσιας βιολογίας.

Εκτός από το ερευνητικό της έργο, το οποίο περιλαμβάνει την ανακάλυψη 22 νέων ειδών ζωοπλαγκτού και την δημοσίευση περισσότερων από 100 επιστημονικών εργασιών, κατείχε καθηγητικές θέσεις στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Η Μαρία ντε λος Άνχελες Αλβαρίνιο Γκονθάλεθ έφυγε από την ζωή στις 29 Μαΐου 2005 στην πόλη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας. Σήμερα, είναι η μόνη Ισπανίδα με λήμμα στην «Εγκυκλοπαίδεια των Παγκόσμιων Επιστημόνων» («Encyclopedia of World Scientists»), ενώ ένα σύγχρονο ερευνητικό σκάφος του Ισπανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας φέρει το όνομά της.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ