Μαργκερίτα Ακ: Η «Κυρία των Αστεριών»

Μαργκερίτα Ακ (1922 – 2023)
Μαργκερίτα Ακ (1922 – 2023)

Η Μαργκερίτα Ακ (Margherita Hack) ήταν ιταλίδα αστροφυσικός και ακτιβίστρια. Εκτός από το ενδιαφέρον της για τους δορυφόρους, τους αστεροειδείς και την εξέλιξη των αστρικών ατμοσφαιρών, διακρίθηκε για τους αγώνες της για ίσα πολιτικά δικαιώματα και την προστασία των ζώων.

Η Μαργκερίτα Ακ γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 12 Ιουνίου του 1922. Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών της σπουδών μεταπήδησε από τη φιλολογία στη φυσική. Μετά την υποστήριξη της διδακτορικής της διατριβής, το 1945, για τους Κηφείδες (αστέρια που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση διαγαλαξιακών αποστάσεων), η Ακ εργάστηκε στο πεδίο της αστρικής φασματοσκοπίας στο Αστεροσκοπείο του Αρτσέτρι.

Ιστορικές πρωτιές

Το 1964 μετακόμισε στην Τεργέστη, όπου έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε καθηγητική θέση στο τοπικό πανεπιστήμιο και η πρώτη γυναίκα διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Τεργέστης, το οποίο μετέτρεψε από ένα ανώνυμο σε παγκόσμιας φήμης επιστημονικό ίδρυμα. Το επιστέγασμα της αναγνώρισης του έργου της από τη διεθνή αστρονομική κοινότητα ήταν η ένταξή της στη NASA και την ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος).

Δημοσίευσε δεκάδες ακαδημαϊκές εργασίες, πολλά βιβλία αστρονομίας και ίδρυσε δύο αστρονομικά περιοδικά, ενώ διακρίθηκε για την ικανότητά της να εκλαϊκεύει περίπλοκες επιστημονικές έννοιες. Προς τιμήν της ο αστεροειδής 8558, ο οποίος κινείται σε τροχιά μεταξύ του Άρη και του Δία, έλαβε το όνομά της (asteroid 8558 Hack) το 1995. To 2012 τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Η Μαργκερίτα Ακ έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουνίου 2013, σε ηλικία 91 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ