Κώστας Κουλουφάκος

Κώστας Κουλουφάκος (1924 – 1994)
Κώστας Κουλουφάκος (1924 – 1994)

Ο Κώστας Κουλουφάκος ήταν έλληνας ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, μεταφραστής και εκδότης. Με διώξεις και φυλακίσεις για την αντιστασιακή του δράση και τις πολιτικές του ιδέες, υπήρξε εκ των ιδρυτών του εμβληματικού πολιτιστικού περιοδικού της Αριστεράς «Επιθεώρηση Τέχνης».

Ο Κώστας Κουλουφάκος γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1924 στην Αθήνα και από τα νεανικά του χρόνια πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά των κατακτητών. Τον Ιούλιο του 1941 συνελήφθη από τους Ιταλούς και καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε 30 χρόνια φυλάκιση. Μεταφέρθηκε στο Σπολέτο της Ιταλίας για την έκτιση της ποινής του, αλλά μετά την απόβαση των Συμμάχων στην Ιταλία, δραπέτευσε τον Αύγουστο του 1943. Με τα συμμαχικά στρατεύματα κατέβηκε στην Αίγυπτο και κατατάχθηκε στο Ναυτικό. Πήρε όμως μέρος στο εαμικό κίνημα της Μέσης Ανατολής και κλείστηκε από τους Άγγλους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά τον πόλεμο απελευθερώθηκε κι επέστρεψε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1945

Λόγω των κατοχικών και μεταπολεμικών συνθηκών δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγκάστηκε να δουλέψει ως επαγγελματίας μεταφραστής, δεδομένου ότι γνώριζε έξι γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρωσικά και ισπανικά).

Το 1948, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, συνελήφθη κι εξορίσθηκε στη Μακρόνησο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη έως τον Αύγουστο του 1953. Ήταν η εποχή που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά ποιήματά του σταλμένα από την εξορία στο περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα» σε επιμέλεια του Γιάννη Ρίτσου. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής της «Επιθεώρησης Τέχνης», στην οποία δημοσιεύθηκαν ποιήματα, πεζογραφήματα, αλλά και κριτικές και μελέτες για το έργο του Βάρναλη, του Ρίτσου, του Βρεττάκου κ.ά.

Την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη για μία ακόμη φορά και εξορίστηκε έως τον Αύγουστο του 1970. Η ενασχόλησή του με τα γράμματα είχε αποτέλεσμα και την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Διογένης» το 1971. Σημαντικό υπήρξε το μεταφραστικό του έργο. Μετέφρασε έργα Γκόγκολ, Τσέχοφ, Ντοστογιέφσκι, Έρεμπουργκ, Γεφτουσένκο, Θερβάντες, Λόρκα, Νερούδα, Φλομπέρ, Αραγκόν, Μπρεχτ και άλλων.

Ο Κώστας Κουλουφάκος πέθανε την Πρωτοχρονιά του 1994, σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ